GRUPO PLAZA

història vcf

Aprendre del València

13/07/2019 - 

VALÈNCIA. La celebració dels primers cent anys del València CF, l'entitat esportiva més important del territori valencià i una de les més importants tant a nivell estatal com internacional, és una efemèride que s'ha commemorat de diverses formes i per diferents entitats i institucions durant esta passada temporada. 

Seguint esta lògica, l'àmbit universitari no podia obviar una fita tant significada per a la societat valenciana. Este és el motiu pel qual s'ha programat el curs “València CF. 100 anys d'història”, dins l'oferta dels cursos d'estiu de la Universitat Catòlica de València (UCV) i que s'impartirà la pròxima setmana amb la participació d'historiadors, periodistes, dirigents i exjugadors del club de  Mestalla. 

A partir de diferents col·loquis i xarrades, es pretén revisar diversos temes relacionats amb la trajectòria centenària del club, com poden ser: els tornejos europeus dels anys seixanta, la Lliga de 1971, el renaixement del club en els últims anys huitanta, l'esperit d'un equip “bronco y copero”, l'històric «doblet» del 2004, i altres temes al voltant de la memòria i el sentiment valencianista.

Este curset, en certa mesura, tractarà de paliar l'oblit, quan no el menyspreu, que moltes vegades, les ciències humanes i socials han tingut a l'hora d'abordar el tema de la importància dels clubs de futbol i la relació amb el seu entorn. Tot i la seua visibilitat i la seua exposició mediàtica, poques vegades s'ha reflexionat sobre la importància que un club de futbol, en este cas el València CF ha tingut i té en la nostra societat. A diferència del que succeeix a altres paissos, especialment a Anglaterra, on els estudis al voltant de les relacions entre els clubs esportius i els seus entorns, tal vegada per tindre clar el concepte de “cultura de club” estan molt més arrelats entre la comunitat acadèmica.

Afortunadament, a casa nostra, ja s'ha desterrat eixa  corrent que veia l'esport i més en concret al futbol com un fenomen poc digne de ser considerat materia d'estudi. Hui, ningú pot rebatir que el futbol i els seus universos paral·lels, han aconseguit introduir-se en els estudis i les investigacions de diferents disciplines com la història, l'antropologia o la sociologia. Treballs que han donat com a fruit publicacions, congressos, seminaris o jornades en les que s'han fet importants aportacions que, a poc a poc, estan obrint camins per a la constitució d'un camp acadèmic, que ens ajude a entendre el fenomen futbolístic des de diferents vessants.

Esperem que esta, i altres iniciatives, que puguen sorgir en el futur, ens ajuden a continuar estudiant, aprenent i divulgant els diferents aspectes que han convertit al València en un dels principals referents de les nostres terres i no només en el terreny de joc.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email