GRUPO PLAZA

OPINIÓN

Dades i història

Potser caldria començar recordant els vint-i-dos trofeus que el club de Mestalla llueix a les seues vitrines, el que li fa ser el cinquè club espanyol amb més títols

17/11/2017 - 

VALÈNCIA. El passat 8 de novembre, dos dies abans de la que en principi es presumia anava a ser una plàcida assemblea anual Anil Murthy, president del València CF, va fer públic un editorial on, entre moltes altres, es feien les següents afirmacions: "Els 'falsos aficionats' han impulsat la història que el VCF sempre ha tingut excel·lents rècords esportius abans de Meriton i que sempre hauria d'estar en el ‘top 4’. Això està lluny de la veritat, en els últims 20 anys, el VCF estigué en el ‘top 4’ només el 50% de les vegades ".

Desconec el motiu pel qual la propietat del club es va fixar en la trajectòria del primer equip en estos vint anys i no en els darrers trenta, quaranta o cinquanta per dir una xifra. Com diu la lletra del tango "veinte años es nada" i més en una entidad quasi centenària. Per este motiu, crec que cal fer un xicotet recordatori al voltant de la trajectòria del València FC/CF des de la seua arribada a la Primera Divisió allà pel llunyà 1931, esperant que esta informació siga útil per als valencianistes tant se val si són falsos, verdaders o nouvinguts.

Potser caldria començar recordant els vint-i-dos trofeus que el club de Mestalla llueix a les seues vitrines, el que li fa ser el cinquè club espanyol amb més títols. A nivell estatal sis Lligues, set Copes, una Supercopa i una Copa Eva Duarte de Perón i a Europa, dos Copes de Fires, dos Supercopes, una Copa de la UEFA, una Recopa d'Europa i una Copa Intertoto. Estos set campionats continentals situen els de Mestalla com el tercer club espanyol en títols internacionals.

Tot i que, des de sempre, he preferit el relat a les xifres, crec que estes últimes ens poden ajudar a fer entendre com ha estat la nostra història al llarg del temps.

Si reduïm el debat a les classificacions obtingudes en el campionat de lliga, les dades són prou aclaridores. En 33 de les 82 temporades disputades pel València en la Primera Divisió, l'equip ha quedat en el "top 4" que actualment dóna accés a jugar la Champions League, un 40,2% de les ocasions. Amb Meriton com a propietari del club, el percentatge d'seria un 33'3% a l'haver aconseguit esta classificació únicament en la primera de les seues tres temporades al capdavant del club.

Si en esta dada el grup encapçalat per Peter Lim ix pitjor que els gestors locals, on els asiàtics queden retratats és a la comparativa relativa a les vegades que el club de Mestalla ha quedat en el lloc dotze o més enrere. La primera vegada que els valencianistes van quedar en eixa posició en la taula classificatòria va ser la temporada 1974/75. En 82 campanyes Lliga només en 7 els blanc-i-negres van quedar en eixe lloc o més baix, un 8,5% de les vegades. El percentatge des de l'entrada de Meriton seria en paraules d'un expresident ‘escandalosamente escandaloso’, un 66,6% de les ocasions, dos de tres temporades, precisament les últimes disputades.

Una altra dada significativa fa referència al fet que tan sols en una ocasió, temporades 1982-1983 i 1983-1984, el València FC/CF havia encadenat dos campanyes seguides tan roïnes. En finalitzar estes campanyes els de Mestalla van ocupar els llocs quinzè i dotzè de la taula classificatòria respectivament.

Més dades, només en les lligues 1982/83, 1985/86 i 1987/88 el València ha tingut pitjors classificacions que en les dos darreres temporades.

Així que, amb les dades a la mà podem dir-li a la propietat que evidentment els falsos i els verdaders aficionats valencianistes sabem que els nostre club malauradament no juga totes les temporades la Lliga de Campions, encara que, des de la creació de l'actual format de la màxima competició europea, som el tercer equip de la nostra lliga amb més participacions, 10 de 22, açò vol dir que en un 45,5% de les edicions els valencianistes hem estat presents, un percentatge gens menyspreable i superior al d'equip com el Liverpool, el PSG o la Roma. D'igual manera, els valencianistes sabem que el dotzè lloc de la classificació final de la lliga tampoc es correspon al nostre potencial, prestigi ni historial. Per últim, també som coneixedors que el nostre club ocupa la quarta plaça a la classificació històrica de la LFP, des del 10 de gener de 2016 quan l'Atlético de Madrid ens va superar en punts i no cal que ningú ens diga qui era, ja en eixe moment, el propietari del club.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email