GRUPO PLAZA

OPINIÓN PD / OPINIÓN

Els xiquets de Di Stefano

5/12/2020 - 

VALÈNCIA. Fa uns dies es posà a la venda 'El niño de Di Stéfano', el darrer llibre de Paco Gisbert, company a les columnes de Plaza Deportiva i coautor d'alguna de les publicacions que es van editar amb motiu del centenari del València i del triomf coper del 2019. 

L'acció d'este llibre, fruit d'un projecte personal, es centra en  la temporada 1970-71, una campanya en la que el club de Mestalla va conquerir la seua quarta Lliga, la primera de l'era moderna, la qual va arribar a les vitrines de Mestalla després d'una llarga travesia sense cap triomf en el torneig de la regularitat. La novetat d'esta publicació és el seu plantejament ja que esta narrada des de la visió d'un xiquet de huit anys, fills d'una família de classe mitjana, que descobreix la vida, el futbol i el món que l'envolta en la València del darrers anys del franquisme. 

No és casual que Gisbert, gran seguidor valencianista, centre la seua novel·la en eixa campanya ja que eixa Lliga va marcar a tota una generació de xiquets i joves, en eixos anys, que havia escoltat als seus majors parlar de les lligues dels quaranta però no sabia el que era guanyar-la. Algo semblant al que ens va passar, 31 anys després, a les generacions posteriors amb la consecució de la Lliga del 2001/02.

Eixa temporada 70/71 els de Mestalla van aconseguir l’èxit lliguer gràcies a la seua fortalesa defensiva, valga com a referència que només van encaixar de nou gols en els trenta partits de la competició, perdent tan sols en cinc d'ells. L’èxit haguera sigut complet si l'arbitratge no haguera condicionat la final de Copa que també jugaren els valencianistes. 

En eixe València destacaven jugadors com Abelardo, Aníbal, Antón, Barrachina, Sol, Tatono, Vidagany, Jesús Martínez, Forment, Valdez, Pellicer, Sergio, els germans Claramunt, Poli i Paquito. Tots ells dirigits des de la banqueta per Alfredo Di Stéfano.

Si parlem de Di Stéfano ho fem d'un dels millors jugadors de la història i com a entrenador també va ser un tècnic amb un brillant currículum. Va entrenar al València durant huit temporades, entre períodes diferents, amb un total de 365 encontres. Amb un balanç de 162 victòries, 92 empats i 111 derrotes. En Lliga, amb 307, és l'entrenador que més partits ha dirigit als de Mestalla en la història. Baix la seua batuta els valencianistes aconseguiren una Lliga (1970/71), una Recopa d'Europa (1980) i un campionat de Segona Divisió (1986/87). 

Eixa extensa i exitosa trajectòria va fer que, com Paquito Gisbert, molts valencianis ens considerem xiquets de Di Stefano i de ben segur ens podem sentir identificats en les fulles del seu, més que recomanable, últim llibre. Enhorabona Paco.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email