GRUPO PLAZA

segona edició en Herbers

Espígol Fest: una reflexió sobre despoblament i ruralitat a través del cine

| 06/07/2023 | 2 min, 40 seg

CASTELLÓ. Herbers celebra la segona edició del festival Espígol Fest amb unes jornades de sensibilització sobre despoblament, causes socials, ruralitat i biodiversitat a través del cine.

L’Espígol Fest és una iniciativa de l’associació valenciana Àmbit, amb la col·laboració de l’Ajuntament i el veïnat d’Herbers, poble de la comarca dels Ports i veí del Matarranya. Una localitat en risc de despoblament des de les últimes dècades, i amb la necessitat del manteniment i millora dels serveis.

L’edició del 2023 posarà en valor els atractius ecològics, arquitectònics i urbanístics, com el castell d’Herbers del segle XIV, prenent el relleu dels projectes anteriors com Espigolem, de formació en matèria d’inserció laboral, l’obertura del Museu Etnogràfic lo Botadó i la sala del Delme del Castell.

El festival presentarà la riquesa de la cultura diversa, la inclusió de totes les persones, i la lluita contra el despoblament i les desigualtats, d’acord amb els valors d’Àmbit: la dignitat, la justícia social i la integració de les persones vulnerables, com dones migrants, persones exrecluses i amb diversitat funcional.

El programa inclou projeccions dels 19 curtmetratges de procedència internacional seleccionats per al festival, dedicats al territori, a la immigració, a la identitat sexual, al despoblament, a la biodiversitat. Les projeccions acompanyaran les xerrades, els debats, la música en directe, un taller de dansa i activitats per a les més menudes.

El divendres, després del taller amb Emilio Martí i el Diverse Fest presentat per Pau G. Guillem, culminarà amb la projecció de Silencio Roto, amb la presència del director i guionista, Montxo Armendáriz i la productora, Puy Oria.

El director navarrés, autor també de pel·lícules com Tasio, Las cartas de Alou, Secretos del corazón i Obaba, participarà en un col·loqui amb les guionistes Laura García Andreu, Puy Oria, Rafa Moles i Fran Ruvira, el dissabte 15 a les 12h.

El diumenge finalitzarà el festival amb la presentació d’altres projectes d’èxit, com Col.lectiu Libel.lula negra, Grup Arcoiris, Matarranya Íntim, Mare de Déu de la Font, Geldo Capital Cultural, Confluències (IVAM), Pilotem i CDR Alt Maestrat (Albocàsser). I en la cloenda es projectaran els curts La Cosecha i Al voltant de la Carbonera, de Laura Palau; amb la presència de Sonia Martínez, directora adjunta de l’IVAM i Eva Bravo, coordinadora de Confluències. També s’emetrà Domingo Domingo, de Laura García Andreu, abans del lliurament de premis del Festival de Cinema.

Esta iniciativa de projecció del territori i cultura ecològica compta amb el recolzament de l’Ajuntament d’Herbers, la Mancomunitat dels Ports i la Generalitat Valenciana. Però especialment, gràcies al treball de l’associació Àmbit, en aliança amb institucions i empreses locals, nacionals i internacionals.

La inauguració va comptar amb la presència de l'alcalde Daniel Pallarés, la regidora Gema Cuella, el director de l´Associació Àmbit Javier Vilalta, Arian Mehta coordinador i l'equip que participa en l'organització.

next