GRUPO PLAZA

del 15 al 18 d’octubre

La Plaça del Llibre estrena plataforma virtual

El gran encontre urbà de la literatura en valencià comptarà també amb una versió alternativa 2.0 amb activitats i llibreria en línia

24/07/2020 - 

VALÈNCIA. La Plaça del Llibre, gran cita urbana de la literatura escrita en valencià, ha presentat aquest dijous, 23 de juliol, els nous cartells, il·lustrats per Paco Giménez, Premi Nacional d’Il·lustració 2019, sobre un disseny d’Ibán Ramón. A l’acte, celebrat a l’Octubre al Centre del Carme, han participat el president de la Fundació FULL, Jesús Figuerola; Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià; Rubén Pitarch, d’Acció Cultural del País Valencià; Gemma Pasqual, vicepresidenta pel País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC); Gisela Sendra, de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia (IMAB) i J. Manuel Albiol, d’Escola Valenciana.

Aquesta nova edició de Places del llibre s’encetarà amb Castelló, del 15 al 18 d’octubre. La seguirà València, amb la voluntat de consolidar-se com el gran encontre literari i urbà de la tardor i l’hivern, del 28 d’octubre a l’1 de novembre. A Alacant, se celebrarà la Plaça entre el 19 i el 21 de febrer de 2021. I el cicle es tancarà amb l’afegiment de Gandia, ciutat amfitriona de l’esdeveniment del 6 al 9 de maig.

La visió transversal del territori valencià en clau literària és una de les qüestions fonamentals que integren l’ànima d'aquest projecte. Aquesta és la visió que es desprèn de les paraules de Jesús Figuerola durant la presentació dels nous cartells, quan ha recordat "la determinació d’aquesta iniciativa per vertebrar la geografia valenciana mitjançant la nostra producció editorial”. Així, el president de FULL ha destacat que “els quatre encontres que integren la Plaça formen part d’un mateix univers cultural, d’una mateixa indústria de la paraula escrita que vol visibilitzar els llibres en la nostra llengua”.



En aquest sentit, el treball de Giménez inclou quatre imatges similars però amb matisos diferenciadors per a les cites de Castelló, València, Alacant i Gandia. En concret, sobre un fons de tons càlids es distribueixen una sèrie de llibres que canvien de tonalitat cromàtica en funció de la ciutat on se celebre l’encontre. D’aquesta manera es transmet un doble missatge: cada Plaça té la seua identitat, però no es tracta d’un esdeveniment aïllat en una ciutat, sinó que formen part d’un mateix projecte. “Els cartells d'aquesta edició segueixen les pautes marcades pel dissenyador Ibán Ramón en la darrera edició: reforçar la idea dels llibres com a habitatges i la plaça com a lloc de trobada idoni. Per això, "es va dibuixar un pla del centre d'una ciutat, construït amb llibres en lloc d'edificis, conformant la plaça i el seu entorn, i la informació rellevant, figurant en el lloc dels noms dels carrers i la plaça”, explica Paco Giménez. “Pretenem construir una identitat visual de llarg recorregut. Volem anar col·laborant amb diferents professionals de la il·lustració per a, a partir d'aquesta mateixa idea, generar una certa variabilitat d'estil per a l'edició de cada any”, afegeix Ramón.

Enguany, a més dels colors adjudicats a cadascuna de les ciutats, també canvien la forma dels edificis i la seua distribució: “si en l'anterior era molt lliure i variada, aquesta és més uniforme i com encaixats en un reticle urbà; encara que per a trencar aqueixa uniformitat s'han inclòs un parell d'edificis singulars, com sol haver-los en totes les places, bé siguen ajuntaments, casinos, esglésies”, indica l’il·lustrador.

Si parlem de llibres, parlem també del teixit editorial que fa possible que les obres arriben a la societat. Com explica Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, aquest sector “com molts altres sectors empresarials, està patint una situació difícil i crec que nosaltres hem de formar part de la normalitat, hem de programar activitats. Les editorials han conquerit espais que no podem abandonar i no podem deixar els lectors i lectores sense els llibres que els agrada llegir”.

En 2021, la Plaça suma un nou participant: Gandia, que, com recorda Gisela Sendra, de l’IMAB, “és pàtria dels clàssics valencians i ciutat literària. Ha mostrat sempre un interès especial en la promoció de la seua llengua i literatura. Per tant, enguany, acollir aquesta iniciativa era un repte, un plaer i quasi una responsabilitat moral que teníem. Esperem oferir la millor Plaça possible”.

Una Plaça 2.0

Durant les darreres convocatòries, la Plaça del Llibre ha afermat el seu rol com un dels esdeveniments cabdals de la literatura escrita en valencià i s’erigeix també com a punt d’encontre per a amants de la lectura. De fet, en aquests quatre carrusels literaris, els lectors i vianants no solament capturaran nous títols per a les seues biblioteques personals, sinó que també podran gaudir de presentacions, actuacions musicals, taules redones, trobades amb autors, espectacles infantils i altres activitats amb la paraula com a protagonista. A més, enguany aquest gran aparador literari incorpora una plataforma virtual per a adaptar-se als possibles escenaris sociosanitaris derivats de la Covid-19.

El 2020 serà l’any en què la Plaça del llibre amplie al màxim els horitzons. Apostem per les ferramentes virtuals amb l’objectiu d’expandir l’oportunitat de gaudir d’aquesta experiència entre el nombre més gran de ciutadans possible. Explorem, a través de les pantalles, noves vies per a crear aquest encontre, aquesta posada en comú entre lectors i creadors, entre la ciutadania i la literatura en valencià, sense deixar de banda cap sector del món del llibre. Pretenem que la Plaça del llibre siga accessible també per a aquells públics que compten amb complicacions en el desplaçament a les places en físic.

En aquesta línia, Rubén Pitarch, coordinador d’activitats d’Acció Cultural del País Valencià, afirma que promocionar la cultura i la llengua valencianes “en totes les seues manifestacions, també en la literària, és un dels motius fundacionals de la nostra associació i, com no podria ser d’una altra manera animem a tota la societat a participar a la Plaça, especialment aquest any, amb circumstàncies tan difícils per a tots”. Igualment, la presidenta de l’AELC, Gemma Pasqual, recorda que “ens ha costat molt arribar a aquesta edició de la Plaça, un espai per a visibilitzar els autors en la nostra llengua, i la pandèmia no ens ha posat les coses fàcils. Però volem convidar a tota la ciutadania a encomanar cultura amb molta alegria. Els escriptors serem presents a les casetes i les pantalles”.


Ampliació de públic i voluntat d’arribar a tothom

Com a prescriptors i experts en matèria literària, els llibreters dels diferents nuclis urbans són un pilar essencial de la Plaça del Llibre. “Ja són diversos anys col·laborant de manera directa i rebent per part dels lectors una molt bona impressió d'aquestes activitats. Com no pot ser d'una altra manera les llibreries alacantines estan i estaran sempre al costat dels programes d'animació i reconeixement de la labor de les nostres editorials, autors, il·lustradors, traductors i de tot l'ecosistema de llibre que tant aporta al creixement cultural de la nostra terra”, comenta el president del Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, Vicente Pina.

Igualment, Juan Pedro Font de Mora, del Gremi de Llibrers de València, considera que aquesta iniciativa resulta “imprescindible per a impulsar la nostra llengua i conscienciar als llibreters i llibreteres que és fonamental tenir més llibres en valencià a les nostres prestatgeries”.

La Plaça de Castelló va celebrar l’any passat la primera edició i aborda enguany la segona entrega amb moltes expectatives: “vam fer una valoració molt positiva de l’estrena. Estàvem un poc temorosos, però vistos els resultats, ens vam encoratjar a repetir adoptant les mesures de seguretat que siguen necessàries”, reivindica Pere Duch, representant del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques. Per la seua banda, J. Manuel Albiol, d’Escola Valenciana, recorda que l’entitat “valora molt totes aquelles iniciatives que contribueixen a la normalització de la nostra llengua i al reconeixement dels nostres escriptors i escriptores i les nostres editorials . És per això que la nostra organització dóna suport a La Plaça del llibre d’Alacant per tal de fomentar la lectura en general i entre la infantesa i joventut en particular”.

La Plaça del llibre és un projecte coordinat per la Fundació FULL - Fundació pel Llibre i la Lectura i organitzat amb la col·laboració de l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques d’Alacant, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. 

La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i Escola Valenciana, a més d’entitats corresponents a cada ciutat participant.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas