GRUPO PLAZA

L'acta fundacional

Un reduït grup d'aficionats al futbol que van somiar amb un equip que representara dignament a la seua ciutat i que la situara entre les més destacades del panorama esportiu. Entre els socis fundadors, també trobem  a alguns dels primers jugadors

4/03/2017 - 

VALENCIA."En la ciudad de Valencia, a primero de Marzo de mil novecientos diez y nueve. 
Reunidos los expresados al margen, acuerdan constituir un club de foot-ball y dedicarlo al deporte en general siempre que entre los medios de que disponga ésta nueva sociedad, la cual se denominará 'Valencia F.C.'".

Així comença l'acta fundacional del València FC, este és l'inici d'una història que el passat dimecres va complir 98 anys d'existència. 

Un club de futbol nascut gràcies a les inquietuds d'un grup de joves entusiastes de l'esport: Pascual Gascó Ballester, Julio Gascó Zaragoza, Andrés Bonilla Folgado, José Llorca Rodríguez, Fernando Marzal Queralt i Adolfo de Moya, encapçalats per Octavio Augusto Milego Díaz i Gonzalo Medina Pernas. 

Un reduït grup d'aficionats al futbol que van somiar amb un equip que representara dignament a la seua ciutat i que la situara entre les més destacades del panorama esportiu. Entre els socis fundadors, també trobem  a alguns dels primers jugadors del club com Fernando Marzal, Pascual i Julio Gascó, fet era prou habitual als inicis de les entitats esportives. 

Fins fa uns anys, la data exacta de la fundació del València FC era desconeguda i a falta de conèixer-la, es donava com a primera data significativa per al club la del 18 de març de 1919, dia en que va ser inscrita l'entitat blanc-i-negra al registre del Govern Civil del "cap i casal" amb el número 3.906.

Gràcies a l'excepcional troballa de l'acta constitucional del Club, feta al 2014,  es va aconseguir donar llum sobre la veritable fundació del València CF i això va ser possible gràcies al treball del Departament de Patrimoni Històric de la Fundació València CF.

Eixe document, inclós al primer llibre d'actes del club, és sense cap dubte, un dels més important en la història de l'entitat valencianista: la partida de naixement de la institució, del sentiment i la passió que a dia de hui, encara batega en el cor de milers de seguidors, malgrat que les circumstàncies no sempre siguen les desitjades.

Gràcies a  eixe primer llibre d'actes es pot saber que els fundadors del club, es van reunir el 14 de març de 1919, al Bar Torino, per aprovar els  vint i tres articles que van conformar el reglament pel qual va quedar constituït oficialment el València Football Club, on es feien referència a aspectes com la seu social, el Bar Torino, mateix emplaçament on va nàixer l'entitat, els diferents tipus de socis i aspectes més formals com els relacionats amb la celebració de les juntes generals del club.

Tindre la fortuna de conèixer totes les dades del moment exacte de la fundació del club, té una importància fonamental per al valencianisme. Eixe document, autèntic tresor de la memòria històrica valencianista, ens ha de servir per a recordar d'on venim i ens pot fer entendre cap on a d'anar l'entitat nascuda aquell 1 de març de 1919 al mític Bar Torino.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email