GRUPO PLAZA

pilota

Any 1 d. G. (després del Genovés)

4/09/2021 - 

VALÈNCIA. A diferència d’altres esports, la frontera entre una temporada i la següent és difusa en la pilota. No hi ha un principi, ni un final. L’estiu és sinònim de partides de festes i emblemàtics trofeus. Sense temps per a les vacances. Tanmateix, la recent pèrdua de Paco Cabanes “El Genovés” este passat mes d’agost ha marcat un abans i un després al cor del trinquet. La seua sobtada marxa ha deixat un buit de dimensions descomunals, una absència irreemplaçable per als aficionats. La seua presència cada setmana en les partides, tan habitual com reconfortant, es troba a faltar sense remei. La pilota continua plorant la llegenda de Paco.

I amb Paco en la memòria, la vaqueta torna a rebotar contra les muralles un any més, dirigint el seu vol cap a nous desafiaments, sobretot en el món professional, on tots els motors ja estan encesos. Demà diumenge conclou a Almussafes (11.00 h.) el XVI Trofeu Diputació de frontó. De la Vega i Adrián de Quart s’enfronten a José Salvador i Álex de Paterna en la gran final d’esta atractiva competició que mescla entre les tres parets jugadors de diferents modalitats. Enguany, amb més partides i més frontons, el torneig ha tractat de fer un pas endavant. Entre les grans atraccions ha estat la innovadora parella Genovés II - Tonet IV, màxims ambaixadors del poble del Genovés, la presència de Puchol II, sense opcions de disputar el títol en esta ocasió, i com no, el formidable talent de Lluís de la Vega amb la pilota de tec. Això sí, el campionat ha tornat a deixar en evidència una irritant situació. La ciutat de València reclama la construcció d’un frontó de referència, una instal·lació amb una important capacitat d’aforament que siga escenari digne de grans partides mentre impulsa i fomenta la pràctica del frontó a la capital. L’Ajuntament de València ha invertit 100.000 euros a remodelar els frontons de Natzaret per al pròxim Mundial de Frontenis. No és suficient.

D’altra banda, este cap de setmana ha arrancat la Copa Diputació - Caixa Popular, la gran competició per parelles del raspall i de l’escala i corda (en escala i corda la primera jornada començarà el pròxim divendres). És el primer gran moment de la “temporada” al trinquet, la cita en la qual es mesuraran i es revisaran les expectatives i les possibilitats de les grans figures després d’unes setmanes repletes de partides d’exhibició estival. Puchol II, De la Vega, Marc, Tonet IV, Moltó, Canari… Estan tots. No falta cap jugador. Només falta Paco.

La Copa centrarà tots els focus fins a la meitat de novembre, però els reptes de la pilota no esperen. Entre ells, llevar les pedres del complex camí que tenen al davant les xiques i els pilotaris més joves. En el cas d’estos últims, es treballa perquè tots tinguen més partides, més oportunitats, més ingressos i més facilitat d’accés a campionats llargs. Pilotaris com Salva Palau, Julio Palau, Hilari, Diego d’Onda, Vicent de Vinalesa i molts altres, lluiten contra l’adversitat per tal de guanyar-se un lloc als cartells. Per les seues mans passa el futur del joc.

En esta línia, la pilota femenina es prepara per a una temporada que pot ser històrica. Per primera vegada en segles, alguns trinquets estan començant a organitzar i acollir (encara no de manera regular) partides de raspall femení. Cal recordar que, fa uns mesos, la Fundació per la Pilota Valenciana ja va anunciar la creació per a este final de 2021 de la primera competició de pilota femenina professional, amb l’ajuda de l’empresa Teika. Una fita que ve a constatar que, encara que amb cura i detalls per resoldre, està en marxa un procés de transició cap a la professionalització de la pilota femenina.

Siga com siga, la pilota iniciarà en unes setmanes la tardor amb els trinquets oberts, el públic a l’escala, les competicions professionals i també les de clubs en marxa. Fa uns mesos, quan la pandèmia va tancar-ho tot de forma violenta, recuperar la normalitat semblava una quimera. Comença la temporada de l'Any 1 d. G. (després del Genovés). Només ens falta Paco.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email