GRUPO PLAZA

pilota

“Boxing Day” al trinquet

Partides en la vespra de la nit de Nadal, el segon dia de Nadal i en Cap d’Any. La pilota es multiplica en les dates més especials de les festes nadalenques. Un regal per als aficionats, malgrat les actuals limitacions per acudir a l’escala

26/12/2020 - 

VALÈNCIA. La pilota no frena en Nadal. Al contrari. Com en una de les més conegudes i arrelades tradicions del futbol anglés, el trinquet té el costum d'obrir les portes durant les festes nadalenques. Un regal, en forma de partides, dedicat als aficionats, malgrat les actuals limitacions d’assistència (30% d’aforament o 150 persones) imposades per les autoritats a conseqüència de les circumstàncies santiàries.

Esta vesprada, segon dia de Nadal, com en Anfield o el Emirates Stadium (almenys quan podien rebre públic) en la Premier League, Pelayo celebra el seu particular “Boxing Day” de la pilota amb la disputa de la segona semifinal del recuperat Trofeu Nadalenc (Soro III, Nacho i Carlos s’enfronten a J. Salvador, A. Gimeno i Monrabal II a partir de les 18.00 h.).

Segons la versió més acceptada, el “Boxing Day” és una tradició britànica i dels països que conformen la Commonwealth, segons la qual, el 26 de desembre és habitual oferir regals en caixes ("box" en anglés) als més necessitats. Una pràctica que es remuntaria a l’Edat Mitjana. Amb este motiu, el futbol anglés va decidir, a finals del segle XIX, organitzar partits el 26 de desembre com un obsequi als seus seguidors. Des de fa un segle i fins ara, els estadis de la Premier League han omplit les seues graderies el segon dia de Nadal amb famílies senceres que han aprofitat les vacances per a viure el futbol en directe. Una festa.

Eixe “Boxing Day” britànic té la seua particular traducció al valencià dins de les muralles del trinquet. I és que, al llarg del passat segle, els dies de Nadal s’han convertit en cites fixes amb la vaqueta d'elit, amb les lloses de Pelayo i Benidorm com a epicentres.

Funpival

En el cas de l'antiga instal·lació del cap i casal, el Trofeu Nadalenc és un clàssic (desaparegut els últims temps per la coincidència amb el Trofeu Mestres Ciutat de València) el qual es reprén enguany amb tres partides en tres dies molt especials. En concret, la primera semifinal es va jugar durant la vesprada de la passada nit de Nadal (Genovés II, Javi i Bueno es van enfrontar a Marc, Salva i Conillet), només unes hores abans del habitual sopar en família. D'altra banda, la segona semifinal es disputarà hui, segon dia de Nadal, i la final es celebrarà en les hores prèvies a la nit de Cap d’Any, el dijous 31 de desembre, amb el raïm ja al frigorífic. 

Amb este campionat es recupera la memòria de l'anterior Trofeu Nadal de Pelayo, el qual ha presenciat grans moments en la història de l’escala i corda, com, per exemple, la final de l’any 1981 entre Genovés i Fredi, amb desenes d’espectadors sense poder accedir a un trinquet ple de gom a gom, a esclatar d'expectació.

En este sentit, cal afegir i explicar que Pelayo, excepte en els mesos d’estiu i els dies de Semana Santa (així com en emergències sanitàries com la viscuda enguany), ofereix als seus aficionats partides tots els dijous i tots els dissabtes de l’any. Tots. El Nadal inclós.

Ara bé, el trofeu nadalenc que més pes ha guanyat en les tres últimes dècades és el Memorial Vicent Pérez Devesa de Benidorm, el qual disputa la seua final el dia de Cap d’Any. En este tram final de 2020, la competició de la Marina Baixa ja ha disputat una de les semifinals (Giner i Santi davant Pablo de Sella i Tomás II) durant el matí de la Nit de Nadal i, com no podria ser d’altra forma, té programada la seua final per al matí de l’últim dia de l’any.

A diferència del costum britànic, les caixes i els regals no són els elements més vistos a l’escala durant les partides nadalenques. Per contra, sí que ho són les habituals estrenes d’estes dates. Possiblement, un dels motors que han impulsat al llarg del temps l’organització de partides i trofeus en Nadal. El que sí és comú al “Boxing Day” anglés i valencià, al futboler i el pilotari, és la magnífica oportunitat per a disfrutar de l’esport en família aprofitant les vacances laborals i escolars, sempre amb les mesures de seguretat obligatòries per a evitar contagis.

Hi ha més. A banda del Trofeu Nadalenc de Pelayo i el Memorial Vicente Pérez Devesa de Benidorm, la pilota professional té en marxa el Trofeu MasyMas de raspall i escala i corda. Una competició la qual coneixerà els seus campions en ambdues modalitats demà de vesprada al trinquet de Pedreguer. 

Amb la suma d’este tercer torneig, la pilota professional haurà disputat un total de 12 partides en els darrers 11 dies de l’any (des del 20 al 31 de desembre). Sense dubte, una concentració de partides i trofeus que està relacionada amb, a més del Nadal, els greus problemes per a complir el calendari de temporada previst des d'inicis d’any, amb la pandèmia i les restriccions de públic als trinquets com a principals culpables. 

Comptat i debatut, una vegada es tanque este particular 2020 amb les últimes partides nadalenques, tots els focus apuntaran cap a la configuració de la pròxima Lliga d’escala i corda i de raspall, la competició per equips més important del curs, el campionat per excel·lència. I ací sí que no hi haurà regals.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email