GRUPO PLAZA

història vcf

L'1 de març de 1919. El naixement del club

Quan arribe el mes de març de l'any vinent l'entitat valencianista passarà a formar part d'un selecte club amb més de deu dècades d'existència. Serà el primer club de futbol de la nostra ciutat en arribar a eixa data sent, des del primer dia, una mateixa entitat esportiva, sense fusions més o menys antinatura, amb un mateix nom, el de la ciutat i un mateix color en la samarreta...

17/03/2018 - 

VALÈNCIA. Cada vegada estem més a prop del centenari del València FC/CF. Quan arribe el mes de març de l'any vinent l'entitat valencianista passarà a formar part d'un selecte club amb més de deu dècades d'existència. Serà el primer club de futbol de la nostra ciutat en arribar a eixa data sent, des del primer dia, una mateixa entitat esportiva, sense fusions més o menys antinatura, amb un mateix nom, el de la ciutat i un mateix color en la samarreta.

Segons es recull en l'acta de constitució del club, l'1 de març de 1919, es van reunir, al Bar Torino, al carrer de la Baixada de Sant Francesc, hui desaparegut i situat a l'actual plaça de l'Ajuntament, un grup d'entusiastes del futbol format per: Augusto Milego, Gonzalo Medina, Andres Bonilla, Pascual Gascó, Fernando Marzal i Julio Gascó. Vista la relació dels assistents queda clar que l'origen del nou club no pot desvincular-se d'altre, amb una existència breu i tràgica, on també Milego va tindre un paper fonamental, junt a un grup nascut del col·legi dels Salesians: el Club Deportivo Español.

L'estreta relació entre equips del primitiu futbol del “cap i casal”  com el Rat Penat i el CD Espanyol amb l'actual València CF ja va quedar clara als anys vint del passat segle, com pot llegir-se al  llibre “Figuras deportivas” (1924), escrit pel periodista José Simó Barceló “Josimbar”.

Tornant a eixa primera reunió, direm que en eixe moment es van redactar els estatuts de la nova societat esportiva. Entre tots els acords adoptats destaca el del nom de l'entitat, que es va decidir fora el de la ciutat. Naixia així, el València Football Club. 


Eixos estatuts van ser lliurats al Govern Civil i al Registre de Societats, per a la seua aprovació, el 5 de Març de 1919. Gonzalo Medina, en eixos primers dies fent les funcions de president delegat, va encarregar-se dels tràmits administratius necessaris per a que el club poguera començar a funcionar.

El 18 de març de 1919, el Registre de Societats, després de revisar tota la documentació aportada, va inscriure la nova entitat  esportiva. Durant molts anys, al no tindre més dades, es va considerar eixe dia com el de la fundació de l'entitat.

Però, des de fa uns anys, gràcies a la troballa, feta pel departament de patrimoni de la Fundació del VCF, del primer llibre d'actes del València, ja conèixem amb exactitud el dia en que va nàixer l'entitat valencianista. A l'acta de constitució del club, queda molt clar que la creació del mateix va ser: “En la ciudad de Valencia, a primero de Marzo de mil novecientos diez y nueve”. Així, una vegada desvelada una de les incògnites que encara existien sobre  l’origen del club de Mestalla, és el moment de que se li done el caràcter de data fundacional.

Eixe dia, al Bar Torino, va naixer el València Football Club, gràcies a un grup d'entusiastes de l'esport. Els quals, de ben segur, no podien ni imaginar la dimensió que aconseguiria, amb els anys, el que estaven creant en eixe primer dia del mes de març de 1919. 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email