GRUPO PLAZA

pilota

La Copa dels Sanchis Pou

Al mateix temps que Raúl disputa la semifinal de la Copa Diputació de raspall a Bellreguard, el seu germà Carlos juga a Pedreguer ja classificat per a les semifinals en escala i corda

30/10/2021 - 

VALÈNCIA. Que la pilota va en la sang sembla una realitat inqüestionable, perquè casos de germans pilotaris n’hi ha molts. N’hi ha hagut i n’hi haurà. Els Parra, els Malonda, els Pigat, els Sarasol, les Puertes… La llista de parelles (fins i tot trios) fraternals que han estat companys, i també rivals, al trinquet és més que considerable. Serà veritat que no hi ha millor escola que la família. Tanmateix, el que no és tan comú és que dos germans que han crescut junts en la mateixa casa hagen arribat a pilotaris professionals i que cadascú ho siga d’una modalitat diferent. Això mateix és el que ocorre amb Carlos i Raúl, els germans Sanchis Pou, del poble del Genovés (com no podia ser d’altra manera). Dos xics amb els mateixos ulls clars i amb un mateix destí, la pilota, però que en el seu moment van escollir camins distints. El primer, el major, és un dels mitgers consagrats en l'escala i corda, el segon, més menut, és un dels aspirants a tot en el raspall. Vides paral·leles al trinquet que tenen l'agenda familiar farcida de partides. Com hui. Esta vesprada, al mateix temps que un dels Sanchis Pou es juga classificar-se per a la final de la Copa de raspall, l'altre es tractarà d'acabar imbatut la fase regular en escala i corda. Tot queda en casa.

El màxim responsable d'esta curiosa situació és, molt segurament, Joaquín Sanchis, el pare d'esta íntima parella de pilotaris. No fa tant, Joaquín va ser un dels grans mitgers del circuit professional. Va ser durant els 80' i els 90'. Una inoportuna lesió al colze el va obligar a retirar-se abans d'hora, allà per 1997, quan el seu fill Carlos només tenia 7 anys. Potser, les ganes de jugar que encara tenia Joaquín van desviar-se, de manera ràpida i directa, cap als seus successors. Tant a Carlos com a Raúl, consells des de l'experiència i l'estima del seu pare, sempre a l'escala, no els han faltat mai.

Així, amb Joaquín com a mentor, Carlos Sanchis Pou (El Genovés, 31 anys) i Raúl Sanchis Pou (El Genovés, 24 anys) van decidir en el seu moment entrar en l'escola de pilota del seu poble, una de les referents després de l'eclosió de jugadors provocada per l'èxit de Paco Cabanes "El Genovés" i tota la sèrie de figures que van sorgir perseguint la seua estela als carrers del municipi de la Costera. La figura de Paco va tindre tanta força que, encara que tradicionalment al Genovés es preferia el raspall, durant dècades el trinquet del poble es va transformar en una factoria de pilotaris per dalt corda. De fet, Carlos va ser, pràcticament, l'últim d'eixa generació. D'adolescent va compaginar les dues modalitats, però finalment va triar l'escala i corda. I, molt probablement, va fer el correcte, perquè Carlos, a diferència de molts altres jugadors, sap el que és guanyar la Lliga i també la Copa. Consolidat com un dels punters més complets del panorama professional, és un habitual com a mitger en grans campionats, malgrat que continua treballant per guanyar-se la continuïtat que atorga estar entre els referents en la seua posició.

Raúl, per contra, es va quedar amb el raspall, com tota la generació de jóvens jugadors del Genovés, encapçalats ara per la figura de Tonet IV. Un poc més jove que Carlos, el menut del Sanchis Pou va tastar el món de la raspada i li va agradar. Per què canviar? També en la posició de mitger, Raúl ha assaborit el dolç sabor de campionats importants, com el Trofeu Mestres (2019), i després de superar algunes lesions i molèsties s'esforça per inscriure el seu nom en el quadre d'honor d'una competició com la Lliga, o com la Copa.

Amb tot, esta vesprada, Joaquín i la resta de la família haurà de triar a quin trinquet acudir, perquè les partides s'amuntonen i no es pot arribar a tot. A partir de les 17.45 h. (À Punt Mèdia), Raúl disputa la semifinal de la Copa Diputació de raspall al trinquet de Bellreguard. Ho farà en companyia de Ximo Vercher (Piles, 22 anys), amb el qual ha consolidat una parella que aspira al títol. De fet, en la fase regular del campionat Vercher i Raúl han aconseguit el lideratge del seu grup després de cinc victòries i només una derrota. Hui, en el duel cap a la final, el del Genovés i el seu company tindran davant Vicent Sendra (Xeraco, 20 anys) i Paco Lorja (Alzira, 22 anys), altre equip que ha provocat sensació en la primera part del torneig.

Al mateix temps, mentre Raúl busca el bitllet per a la seua primera final de Copa de raspall, el seu germà Carlos també estarà colpejant la pilota. En este cas serà en una partida d’escala i corda al trinquet de Pedreguer, formant dupla amb Francesc Puchol “Puchol II” (Vinalesa, 30 anys). Després d’una lligueta impecable, amb cinc victòries en cinc partides, i amb la classificació per a les semifinals ja a la butxaca, Carlos i Puchol II busquen hui, contra Marc Giner (Murla, 23 anys) i Santi Ortuño (Finestrat, 36 anys) tancar la ronda de grups amb un ple de triomfs i perfilar-se com a favorits en la lluita pel campionat.

De nou, com tants altres caps de setmana, en casa dels Sanchis Pou tocarà triar partida, ruta i trinquet. Raspall o escala i corda. Carlos o Raúl. Raúl o Carlos. Però sempre, sempre, família i pilota.

Noticias relacionadas

Més que una final

Por  - 

Victoria i Mar s’enfronten pel campionat Individual de raspall femení al trinquet de Bellreguard una setmana després d'anunciar-se la professionalització de la pilota femenina d’elit

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email