GRUPO PLAZA

antologia poètica

Vicente Gallego reuneix més d'un centenar de poemes de Brines emanats d'Elca

7/11/2022 - 

VALÈNCIA (EP). La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació acaba de publicar Por una ciega ley del corazón, una antologia poètica de l'escriptor valencià Francisco Brines a càrrec del també poeta valencià Vicente Gallego, autor del pròleg.

En el volum, Vicente Gallego (València, 1963) ha seleccionat els 105 poemes més significatius emplaçats a la residència valenciana d'Elca del poeta de la Safor, "l'àmbit que revela la veritat més íntima del poeta: l'erotisme, la passió pel viatge, la meditació del temps, els records maternals i el misteri de la mort".

Gallego proposa una lectura de la part de l'obra de Francisco Brines que millor reflecteix el seu sentiment d'amor per la naturalesa, un sentir que impregna completament la seua manera d'estar en el món i celebrar-ho des de l'essència mateixa de la poesia de Brines.

Com afirma Gallego en el pròleg del llibre: "Situada en un enclavament privilegiat, enfront del mar blau d'Oliva, amb el Montgó per horitzó i les valls cremant de tarongers entre mitjanes, Elca, la casa de la seua infància, la dels seus llargs estius quan vivia a Madrid, va acabar per convertir-se en la seua casa d'hivern amb la vellesa. Agarrat al seu bastó, i amb el seu inesgotable bon humor, fruit d'humilitat, ens deia Paco: "Doncs ja veieu, ací estic, confinat en la meua presó d'or, però no com un pres qualsevol, que en aquesta presó jo sóc el director", i el somriure es creixia en una riallada sanadora".

"El lector que desconega Elca i el seu entorn, la seua casa pairal, de la qual la seua poesia va fer un territori mític, un talps literari, es trobarà entre aquestes pàgines amb el regal de les lluminoses fotos de Sara Esteban, que, estem segurs, li ajudaran a situar el paisatge en què s'incardinen molts dels poemes [...]".

Així mateix, el volum està il·lustrat per suggeridores fotos en blanc i negre de Sara Esteban, la intenció de les quals és més evocació que descripció del lloc o els poemes.

El llibre pertany a la col·lecció de poesia del Magnànim dirigida pel també poeta valencià Vicent Berenguer, en la qual s'han editat les poesies completes de Marc Granell, Jaume Pérez Muntaner, Josep Piera, Teresa Pascual, Antoni Ferrer i Joan Fuster i s'ha reeditat 'Primera Soleedad' de Vicent Andrés Estellés.

Francisco Brines (Oliva, 1932-2021) ocupa un lloc de prestigi en l'anomenada generació dels cinquanta (Barral, Biedma, Bonald, González, Goytisolo, Grande, Sahagún, Valente) i, per la veu diferent i intensa, la seua poesia constitueix un cas de deute lúcid amb la realitat del seu temps.

Brines és un poeta valorat i reconegut des del seu primer llibre, 'Las brasas' (1960), amb el qual va obtindre el premi Adonais. Llibre després de llibre, la singularitat i personalitat de la seua poesia "de desengany i lucidesa" es manté vigent i ha sigut reconeguda plenament perquè, a més, exerceix un positiu mestratge en el conjunt de la poesia hispànica.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas