GRUPO PLAZA

historia vcf

Gols i torrons

El València FC, va inaugurar esta costum al 1920, quan va jugar contra la SD Cervantes de Castelló, els dies 27 i 28 de desembre. El CE Sabadell i el Martínenc, foren els següents rivals nadalencs

24/12/2016 - 

VALENCIA. Arriba Nadal i amb ell tota una sèrie de celebracions que són tradicionals: muntar el betlem, ficar i decorar l'arbre, reunir-se amb la família per a sopar la nit del 24 de desembre i per dinar el 25. A més, també sol celebrar-se el 26, conegut com a "segon dia de Nadal" o el dia de Sant Esteve, on s'aprofita per acabar amb les sobres de menjar dels dies precedents.

Eixe dia, les Illes Britàniques i els països de la Commonwealth, la Mancomunitat de Nacions que pertanyen o van pertànyer a l'Imperi Britànic, celebren el "Boxing Day", nom que prové de la costum de preparar caixes amb regals que eren entregades el dia de Nadal i que es tiraven al fem una vegada obertes, al dia següent. Eixe dia 26, és un dia propici per a la celebració de nombroses activitats esportives, als camps de rugbi, o als hipòdroms. Encara que les més conegudes, no sols a Gran Bretanya, sinó a la resta del món, gràcies a l'expansió internacional de la Première League, són els partits d'una jornada de lliga en la que els protagonistes solen ser els més menuts de la casa. Si els estadis britànics solen plenar-se de públic, eixe dia l'afluència és encara major.

Per contra, en altres països, com a Espanya, les competicions futbolístiques es paralitzen durant eixes jornades. Este paró per les festes de Nadal no sempre ha existit, de fet, els clubs de futbol solien aprofitar estes dates festives per a programar partits amistosos. El futbol es sumava així a les tradicionals alternatives per omplir el temps d'oci nadalenc com visitar betlems i mercadets, anar al circ, al cinema o pujar a les atraccions de la fira.

El València FC, va inaugurar esta costum al 1920, quan va jugar contra la SD Cervantes de Castelló, els dies 27 i 28 de desembre. El CE Sabadell i el Martínenc, foren els següents rivals nadalencs.

Poc després, amb la popularitat del futbol s'amplià la nòmina d'adversaris incloent esquadres estrangeres, la primera d'estes va ser l'equip alemany del VfR Mannheim (31-12-1922 i 1-1-1923). Altres rivals foranis varen ser l'Sparta de Praga (30-12-1923 i 1-1-1924), el San Lorenzo de Almagro (27-12-1955 i el 25-12-1963), l' Àustria de Viena (26-12-1956 i 6-1-1958), el First Viena (1-1-1957), el Wiener Sportklub (26-12-1956), el Toulouse FC (25-12-1958) i l'últim el CSKA de Sofia (25-12-1969).

Però no varen ser únicament partits amistosos els que es varen programar durant estes dates senyalades, així, conforme les necessitats del calendari competitiu es varen fer major, el període entre Nadal i el dia de Reis també van acollir competicions oficials. Inaugurant-se este tipus de partit l'1 de gener de 1928, amb la disputa d'un encontre del campionat regional entre el Juvenal i el València. Un any més tard, seria un partit de copa el que enfrontaria al Ràcing de Madrid contra el club de Mestalla. Poc després, el campionat nacional de lliga també va recòrrer a estes dates per a la disputa de jornades de competició.

De tots els partits disputats durant les dates nalalenques, tal vegada, els més emotius, varen ser els que es celebraren com a homenatge al mític defensa Juan Ramón, el 6 de gener de 1943 i un any després al migcampista Inocencio Bertolí, dos dels grans jugadors del València campió dels anys quaranta del passat segle, en els dos casos el rival va ser un combinat de jugadors espanyols.

Des de fa unes temporades, la competició s'atura per les vacances que tenen els jugadors i tan sols es disputen partits de seleccions autonòmiques. Des de l'any 2001, la selecció valenciana va disputar partits internacionals amistosos contra els combinats nacionals de: Lituània, Sèrbia i Montenegro, Camerun, Bulgària, Colòmbia i Perú. Molts d'estos partits tingueren com a escenari el camp de Mestalla. Desgraciadament, des del 2006 la selecció valenciana absoluta no juga cap partit.

Ara, sense futbol, fins la pròxima eliminatòria copera, contra el Celta de Vigo, sols ens queda esperar que els jugadors valencianistes, quan es reanude la competició, comencen amb noves energies i que les victòries facen oblidar el nefast 2016. Que així siga.

Bones festes!!!

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email