GRUPO PLAZA

història vcf 

Mestalla, el Mundial del 82 i la ruïna

En plena efervescència mundialista pot ser bon moment per recordar el paper que va jugar el València FC/CF en el Mundial disputat a Espanya a l'any 1982.

7/07/2018 - 

VALÈNCIA. En plena efervescència mundialista pot ser bon moment per recordar el paper que va jugar el València FC/CF en el Mundial disputat a Espanya a l'any 1982...

Una vegada designada Espanya, com a país organitzador de l'event futbolístic més important del planeta, els clubs començaren a preparar-se per a condicionar els seus estadis a les necessitats que una competició d'eixa envergadura exigia.

Per este motiu, la junta general extraordinària del València, celebrada l'11 d'abril de 1978, va aprovar la proposta de remodelació de la graderia de general per a la seva habilitació en el mundial i així poder oferir el Lluís Casanova, nom de l'estadi valencianista en eixos anys, com a seu de la selecció Espanyola. El 2 de maig d'eixe mateix any, només finalitzar el campionat de Lliga, s'iniciaren les obres per a remodelar l'estadi amb vistes al Mundial.

Eixa va ser la remodelació més gran que va patir Mestalla, fins l'ampliació dels anys noranta.

L'obra, projectada pels arquitectes Salvador i Manuel Pascual, no es va portar a terme en la seua totalitat.

Aixòsi, en una primera fase, s’enderrocaren bona part de l'antigues estructures i en el seu lloc s'alçaren vint grades de ciment, la meitat cobertes i l'altra meitat descobertes. Les tradicionals cadires de   boga  es van substituir per seients de plàstic, que també varen ser  instal·lats a la tribuna i l'amfiteatre.

La ciutat de València, amb un flamant estadi acabat de remodelar, es va postular ràpidament com a seu de l'event. Així, quan el 17 de juliol de 1979 el Real Comité Organizador del Mundial va fer oficials les 14 ciutats i els 17 estadis en els què se celebraria la competició la capital del Túria junt a Vigo, A Corunya, Oviedo, Gijón, Bilbao, Valladolid, Saragossa, Madrid, Barcelona, Alacant, Elx, Sevilla i Màlaga, va aparèixer en el llistat definitiu, a falta de la ratificació per part de la FIFA.

Aconseguit el vistiplau del màxim organisme del futbol internacional, la directiva encapçalada per José Ramos Costa va fer tot el possible per a que la selecció espanyola jugara en Mestalla els seus partits, almenys en la primera fase. 

Este segon objectiu també es va aconseguir, així el Lluís Casanova va ser triat com a camp on Espanya jugara el seus primers partits. Els resultats dels espanyols van ser decebedors: empat contra Hondures (1-1), victòria contra Iugoslàvia (2-1) i derrota contra Irlanda del Nord (0 -1).

Si el balanç final de l’actuació espanyola al Mundial del 82 va ser roin, que podem dir de les consecuències que tingué eixa competició per al club valencianista. La remodelació de l'estadi va provocar, per la mala gestió, però també per l’incompliment de les promeses fetes pels membres del Comité organitzador, un deute econòmic que el club no va poder asumir, provocant durant les temporades següents una profunda crisi econòmica que acabaria conduint a l'equip al seu únic descens de categoria en els seus quasi cent anys d'història.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email