Hoy es 8 de septiembre
Aprofitant que el passat diumenge es va celebrar l'edició noranta de la cerimònia d'entrega dels Oscars, pot ser un bon moment per recordar la relació entre el València FC/CF i el cinema...
VALÈNCIA. Aprofitant que el passat diumenge es va celebrar l'edició noranta de la cerimònia d'entrega dels Oscars, pot ser un bon moment per recordar la relació entre el València FC/CF i el cinema.
El món del futbol ha sigut la trama argumental de nombroses pel·lícules. I el València CF no ha estat aliè al cinema des dels seus inicis.
Als anys 20 del passat segle, aprofitant el tiró popular i l'espectació que els partits del València FC provocaven entre els seus seguidors, el productor Juan Andreu, va filmar el primer disputat a Barcelona entre el Barça i l'equip blanc-i-negre. Eixe partit no seria l'únic duel filmant entre estos dos equips, fruit de l'interés que estos encontres generaven.
Després de la Guerra Civil, a la pel·lícula “¡¡Campeones!!” (1943), van aparèixer el valencianista Guillermo Gorostiza, l'ex jugador i posterior entrenador Luís Casas Pasarín i Jacinto Quincoces, qui també prepararia als de Mestalla.
Anys més tard, Gorostiza també tindria un paper destacat a la pel·lícula documental “Juguetes rotos” (1966) dirigida per Manuel Summers, protagonitzada per diversos personatges, molt populars en una altra època, però completament oblidats en la seua ancianitat. El gran “Bala roja” apareix en l'àsil on va viure els seus últims anys entre l'abandonament, la decadència i la misèria.
Si als anys 30 es filmaren partits del València per a després projectar-se als cinemes, això mateix va succeir durant l’exitosa campanya 1970-71, quan al cinema Coliseum s'oferia, els dilluns a la nit, el partit de lliga que havia jugat el València fora de casa eixe cap de setmana. Desgraciadament eixa experiència només va durar una temporada.
Al 1974, el noticiari cinematogràfic NO-DO va produïr la pel·lícula “114 Goles” on es recopilaren totes les finals de la Copa del Generalísimo, on el club de Mestalla va tindre actuacions destacades guanyant les edicions de 1941, 1949, 1954 i 1967.
Al film “Fúria española” (1975), el València apareix disputant un partit contra el Barça al Nou Camp. La curiositat del cas és que fa el paper del Real Madrid, aprofitant la coincidència de la indumentària blanca dels valencianistes.
El club valencià també ha participat en produccions internacionals com el film “Goal! 2: Living the Dream“ (2007), on els valencianistes apareixen en un enfrontament contra el Real Madrid al Santiago Bernabeu. Els valencianistes també són protagonistes principals al film egípci “L'Internacional” (2010) on es narra la història d'un futbolista, que somia convertir-se en estrella. Per al rodatge s’utilitzaren l'estadi de Mestalla i la ciutat esportiva de Paterna, on es desenvolupa part de la trama, ja que el protagonista fitxa pel València. En la pel·lícula apareixen entrenaments de l'equip convertint als Villa, Morientes i la resta del planter en improvisats actors.
D'igual manera els jugadors blanc-i-negres apareixen en altra pel·lícula ambientada en el món del futbol, la comèdia “Salir pitando” (2007) en la que es conta la història de l'àrbitre José Luis Ratón Pérez, amb fama de ser "casolà", encarregat de xiular l'últim partit de lliga entre el Recreativo i el València CF on està en joc la UEFA per als andalusos i el títol lliguer per als valencians. Part de les escenes de la pel·lícula es van rodar al Nuevo Colombino de Huelva aprofitant el partit de Lliga entre els dos equips.
La última pel·lícula en la que, de moment, ha participat el València és “En fuera de juego” (2011), altra comèdia que va ser rodada en part a Mestalla durant el transcurs d'un partit. En esta cinta apareixen fent “cameos” els ex-presidents Pedro Cortés i Manuel Llorente.
Com es pot comprovar, el València FC/CF i el cinema, han tingut una estreta relació quasi des dels seus inicis, o com diria Rick Blain, el protagonista de Casablanca, eixe va ser: “el començament d'una bella amistat” que ha durat en el temps.