GRUPO PLAZA

/ OPINIÓN

València, Mestalla i l'inici del final del futbol soviètic

5/03/2022 - 

VALÈNCIA. L’actualitat política d'esta setmana ve marcada pel dia a dia de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Dos repúbliques de l'extinta Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS). La descomposició d'esta gran potència, cabdal per entendre el món contemporani, es va produir en un període relativament curt de temps. Un procés que es va vore accelerat pels esdeveniments de l'agost de 1991.
El dia 19, huit alts càrrecs del govern, el Partit Comunista de la Unió Soviètica i el KGB, entre ells el vicepresident de l'Estat, el cap del KGB, i els ministre de Defensa i d'Interior, tots ells contraris a les reformes polítiques i econòmiques promogudes per Mikhaïl Gorbatxov, van conspirar per l'intentar un colp d'Estat. El propòsit dels conjurats era forçar la declaració de l'estat d'emergència, frenar i revertir les polítiques aperturistes de la perestroika. Els colpistes estaven segur de comptar amb el suport de l'exèrcit, així com de l'aparell de seguretat de l'Estat. Dos estaments que rebutjaven, de totes totes, la política de Gorbatxov, a qui consideraven dèbil davant els platejaments d'Occident. Afortunadament, este colp d'Estat no només va fracassar, sinó que va accelerar, paradoxalment, un dels elements que els colpistes volien evitar: la desintegració de l'URSS.
I, estimat lector, arribats a este punt, possiblement estarà preguntant-se quina relació té tot açò amb la història del club de Mestalla. I és que, per coses del destí, eixe mateix dia, mentres els tancs circulaven pels carrers de Moscou, a Mestalla, la selecció soviètica tenia un compromís de caràcter amistós en la XXI edició del Trofeu Taronja.    
Eixe matx de la selecció de l'URSS, anava a servir per preparar un  partit vital contra Noruega, a Oslo, de classificació per a l'Eurocopa. Els jugadors soviètics quan, a primera hora del matí del dilluns 19 d'agost, es reuniren a l'aeroport ja sabien el que havia passat durant la nit anterior. Evidentment el seu estat d'ànim no era el millor. A la seua arribada als aeroports de Barajas i de Manises, multitud de periodistes, van voler conèixer de primera mà el que estava passant al seu país, ja que eren els primers soviètics que arribaven des del lloc més calent del món, en eixos moments i les preguntes que els feien, és clar, no estaven gens relacionades amb el futbol i sí en la política.
Quan, per la nit, l'equip va arribar a Mestalla, els membres de l’expedició, van rebre nombroses mostres d’efecte per part dels aficionats locals que formaren un passadís fins l'entrada de l'estadi. Els forts aplaudiments es repetiren en el moment de l'aparició dels seleccionats al terreny de joc. D'eixa manera, els seguidors valencianistes van expressar el seu suport i simpatia, al temps que deixaven clar el seu rebuig a l'intent de colp d'Estat.
Mentre els soviètics encara s'adaptaven a la situació. Els amfitrions van avançar-se al marcador gràcies a un gol de Fernando, al minut 4. Malgrat açò, la primera part, va ser de total domini per part dels dels soviètics, que li pegaren un bany de futbol als deixebles de Guus Hiddink. Korneev, als 28 minuts, va fer l'empat, després d'haver rebut una excel·lent passada de Mikhailichenko. Es va mantindre un ritme elevat de joc fins al final, amb un futbol obert, bonic i espectacular, molt de l'agrat del públic. El guardameta Sempere va ser  decisiu perquè el València no acabara per baix al marcador.  
Durant l’emissió del partit, feta per l'extinta Canal 9, es va anunciar l’assalt al Parlament rus per part dels colpistes, el que no feia sinó afegir-li major dramatisme a la situació que es vivia al país dels soviets.
Mentres tant, al matx no es va moure més el marcador i amb eixe 1-1 va finalitzar el primer partit, del que seria l'últim període de la selecció de la URSS. Ja que, pocs mesos més tard, el 13 de novembre, la Unió Soviètica es va acomiadar del món del futbol a Xipre, després de disputar el darrer partit de classificatori per a l'Eurocopa de Suècia.  
Poc podien sospitar els futbolistes que van jugar, aquell 19 d'agost de 1991, al camp de Mestalla que eixe dia s'iniciava el final de l'era soviètica, pel col·lapse que va patir la URSS. Un esdeveniment que va acabar amb el sistema comunista i del que, desgraciadament,  encara estem patint les seues conseqüències.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email