GRUPO PLAZA

pilota valenciana

La parella o el doblet

Marc i Pere s’enfronten a De la Vega i Javi per la Copa Diputació de València - Caixa Popular d’escala i corda al remodelat trinquet Miguel Balaguer “Canya I” de la Pobla de Vallbona

13/11/2021 - 

VALÈNCIA. El Miguel Balaguer “Canya I” de la Pobla de Vallbona és el Benjamin Button dels trinquets. Guanya amb el pas del temps. Però, a diferència de l’extraordinari cas del personatge que Brad Pitt va interpretar al cinema, el misteriós envelliment invers de la canxa poblana té una explicació senzilla i evident. Construït en 1968 de la mà del pilotari local que li va donar nom, el trinquet va passar a mans de l’ajuntament en 2017 (per vora 330.000 euros) després d’anys infrautilitzat. Des de llavors, el consistori ha buscat i trobat els recursos econòmics i humans necessaris per a remodelar l’edifici en diferents fases (des del sol fins a la nova coberta, passant pels vestidors, les galeries i el bar) amb el repte de revitalitzar (per no dir ressuscitar) el trinquet “Canya I”. El resultat és, ara per ara, la segona joventut d’una instal·lació amb una edat considerable, renascuda com una de les joies del circuit professional. Cada dia està millor. Com Benjamin Button.

I esta vesprada serà la seua gran vesprada. Per primera vegada, la final de la Copa Diputació de València - Caixa Popular d’escala i corda es trasllada a la Pobla de Vallbona en la que serà, de manera oficiosa, la reinauguració del trinquet (l’oficial va ser en setembre). A partir de les 17.45 h. (À Punt TV), els dos millors equips de la competició per parelles més important de la temporada protagonitzen la lluita final pel títol. De roig, la dupla de Montserrat, amb l’actual campió Marc Gimeno (Montserrat, 26 anys) en companyia de Pere Ribes (Pedreguer, 36 anys). De blau, els d’Almussafes, vencedors en la passada Lliga, amb Lluís de la Vega (Almussafes, 23 anys) i Javi Sansó (Massalfassar, 37 anys). Quatre aspirants, dues parelles pretendents a la corona i amb ganes de resoldre alguns comptes pendents amb la competició.

Marc i Pere, per exemple, en tenen un gravat a la memòria. Els dos pilotaris arriben a la final com principals favorits després d’encadenar set triomfs consecutius, entre ells dues victòries rotundes davant De la Vega i Javi en la fase de grups. A més a més, Marc defensa la condició de campió i es troba, pel que es va vore en la semifinal a Sueca, en un moment formidable. Lògicament, busca la seua parella de copes. Això sí, a cap dels dos jugadors, però, se’ls oblida el que va ocórrer en 2017 a Llíria. Aleshores, els dos formaven equip contra Puchol II i Monrabal en la final de la Copa. Amb 55-55 i Val, la pilota va fregar la corda en contra dels interessos de Marc i Pere, als qui se’ls va acabar escapant la glòria per mil·límetres. Malgrat que el rest de Montserrat va signar la seua particular revenga la temporada passada, proclamant-se campió davant Puchol II, enguany és el torn de Pere, qui també ve de caure en la final de la Lliga Bankia després de tota la competició invicte. La pilota li deu una.

Ara bé, si es tracta de deutes, a l’altra part del trinquet també hi haurà una parella amb ganes de cobrar-se els seus. Un equip que ha crescut en el torneig, de menys a més, i que atresora talent i experiència. Com Lluís de la Vega, qui ja sap el que és guanyar la Lliga, però no la Copa. En 2019 va caure en la final i hui es troba a un pas d’ampliar el seu envejable palmarés, amb només 23 anys, després de desfer-se de Puchol II en una bona semifinal a Pelayo. El seu mitger, Javi, potser jugarà esta vesprada amb el mateix objectiu però per motius oposats. Després d’una extensa trajectòria i un currículum exemplar, el poderós pilotari només ha alçat la Copa Diputació en una ocasió, en 2012, en companyia de Puchol II i Herrera. Massa temps sense tocar metall per a un dels mitgers més grans (en sentit figurat i literal) de l’escala i corda moderna. Per si fora poca motivació, el de Massalfassar, com també De la Vega, van guanyar la Lliga en el primer trimestre de l’any i no volen desaprofitar l’ocasió de signar el doblet.

Siga com siga, en les mans d’estos quatre pilotaris, d’estes dues parelles, queda el desenllaç de la final de la Copa Diputació de València - Caixa Popular d’escala i corda, la primera en els últims set anys sense la presència de Puchol II. Repetirà títol Marc i es llevara l’espineta clavada Pere? Faran doblet De la Vega i Javi? El Miguel Balaguer “Canya I”, més jove que mai, dictarà sentència.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email