GRUPO PLAZA

pilota

La partida del 2021

Foto: Funpival.

La pilota valenciana s’enfronta a un nou any carregat d’incerteses després de les dificultats provocades per la pandèmia en 2020. Amb el futur en joc, des de l’escala plouen desitjos en forma de quinze per a guanyar també esta complicada partida

2/01/2021 - 

VALÈNCIA. La partida acaba de començar. D’una banda, la pilota valenciana, amb les mans cansades i dolorides a causa dels esforços provocats per una imprevisible i incansable pandèmia. De l’altra, el nouvingut 2021, carregat d’incerteses i dubtes des que ha fet acte de presència al trinquet. Malgrat no arribar en les millors condicions, la pilota, capaç de superar altres grans adversaris, de resoldre situacions complexes i de sobreposar-se a colps d’envergadura històrica al llarg de la seua existència, manté encara recursos suficients per a guanyar este desafiament. Des de l’escala, amb un lloc de privilegi per a l’esperança, plouen desitjos en forma de quinze. La partida acaba de començar. El futur està en joc.

15-Net. La pilota es descarrega amb tota la força que li queda i la vaqueta pica amb força contra la muralla, dos dits per damunt la corda. Sap que el primer quinze d’esta partida pel futur implica recuperar la vitalitat als trinquets. I sap que això només serà possible si la situació sanitària s’estabilitza i es normalitza, si és que eixe concepte encara és vàlid. La pilota és conscient que la primera pedra sobre la qual construir el seu triomf en 2021 es sustenta en l’efectivitat de la vacuna i de les mesures de seguretat que permeten reprendre l’activitat professional i dels clubs, reobrir els trinquets (i frontons i carrers), omplir les escales, mantenir actius els jugadors i recuperar la calor dels aficionats. Encara que també demana complir les normes de manera responsable, adaptar-se a les circumstàncies canviants, encreuar els dits i, senzillament, aguantar. El gran desig que ara sobrevola la part de la canxa on ha entrat el 2021 pren la forma de la salut. La salut és el primer quinze cap a la victòria.

30-Net. Amb un inicial, però mínim avantatge, la pilota no es pot confiar davant els dotze mesos del 2021. De poc serviria revifar l’activitat als trinquets si esta no es consolida definitivament. Si no hi ha un camí, un mapa, un rumb el qual seguir per tal d’avançar en la direcció correcta. De sobte, un altre desig impulsa el braç de la pilota en una potent i col·locada volea dirigida a la careta. El pròxim quinze de la partida naix en el reforçament d’una estructura sòlida que proporcione un món professional reconeixible, que porte i onege la bandera d’un joc que és més que un esport. Una temporada, un calendari coherent amb pilotaris reconeguts, valorats i remunerats. Unes condicions dignes. D’esta forma el 2021 no podrà evitar les grans competicions, les bones partides, les finals memorables, l’espectacle en estat pur. El desig per al segon quinze de la partida no és un altre que el pas endavant del món professional, el principal reflex de l’espill en el qual es mira la realitat de la pilota.

Val-Net. Amb pas ferm, la pilota ha perdut qualsevol por al 2021. Si hi ha gent a l’escala i els pilotaris professionals responen, la victòria està més a prop. Malgrat tot, no està de més alçar la vista i fixar-la un poc més enllà. Com ara, quan la pilota recull un rebot a colp clar, diàfan, i amb un gir de canell sec torna a fer quinze. Un quinze que dibuixa l’arribada d’un relleu generacional des de la base. Una nova fornada de jugadors de pilota, d’aficionats a la pilota, de practicants de la pilota, de gestors de la pilota, de patrocinadors de la pilota, d’instal·lacions de la pilota, de periodistes de la pilota, de pensadors de la pilota. El 2021 espera una renovació moderada, progressiva, refrescant. Una transformació suau que convertisca als curiosos, als externs, als aliens, en espectadors, en seguidors, en abonats a l’emoció que desprén el trinquet. El tercer desig davant del nou any és ampliar i amplificar el missatge, l’audiència i la repercussió per assolir una regeneració pendent. La pilota, centenària, reclama nous protagonistes en el seu guió. Les escoles, els monitors, els clubs, els pobles, la base ha complit amb els seus deures al llarg dels últims anys perquè així siga.

Joc i partida. La pilota té a tocar la victòria, també, en 2021. Amb salut, un món professional fort i una regeneració des de la base en tots els estaments, només cal rematar la faena. L’últim quinze. I eixa jugada, la que pot marcar el joc decisiu, s’escriu en femení. Com eixa caiguda d’escala en la qual tots els espectadors observen, esperen i pronostiquen el que està per vindre: que la vaqueta anirà a morir a la llotjeta de baix. I encerten. La pilota femenina demana, en 2021, alguna cosa més que la presència de la dona al trinquet. La implicació, la integració, la incorporació, la visibilització de les jugadores, les aficionades, les gestores. Elles seran les impulsores del colp definitiu per superar amb èxit el 2021.

La partida ha començat.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email