GRUPO PLAZA

història vcf / OPINIÓN

Mites... i mites

Foto: Archivo: Rafa Di Gangi
16/05/2020 - 

VALÈNCIA. El terme mite prové del grec “mythos” i podria traduir-se com a conte. Un mite fa referència a un relat de fets meravellosos i els seus protagonistes solen ser personatges sobrenaturals o extraordinaris. Al món clàssic els mites estaven relacionats amb els relats tradicionals simbòlics, sense cap testimoni històric. Es feien servir per explicar fenòmens complexos al temps que servien per transmetre valors, creences i conceptes als més joves.

Actualment, el terme mite s'utilitza com a sinònim d'èpica i s'atribueix a personatges o fets importants per a una comunitat determinada.

El passat divendres dia 8 va mòrir Tomás Felipe Carlovich, “el Trinche”. L'exjugador argentí va faltar dos dies després de ser assaltat per uns atracadors que li van furtar la seua bicicleta. D'ell deien que va ser un virtuós del baló. Però que, per unes coses i altres, no va arribar al cim del futbol, ni tan sols es va arrimar tot i viure a una ciutat on els “leprosos” de Newell's i els “canallas” de Rosario Central dominen el panorama futbolístic de la província de Santa Fe.

Malgrat este fet, molts parlen d'ell com si fora un mite. Si tot el que es diu sobre el seu talent fora cert, estaríem parlant del millor futbolista de tots els temps. El ben cert és que segurament no ho va ser.  El més probable és que la seua història, contada pel boca a boca, s'haga amplificat amb cada narrador i al mateix temps s'haga exagerat amb cada oient. En l'Argentina futbolística, com en la Grècia clàssica, els mites no requereixen explicació ni ser contrastats amb la realitat.

A més, si a la mitomania futbolera li afegim el relat,tenim la combinació perfecta. Si tots donem per cert que el futbolva nàixer a Anglaterra, no és menys cert que bonapart del seu relat va créixer a terres sud-americanes amb figures com el Negro” Fontanarrosa

L'escriptor rosarí, seguidor fanàtic de Central, va anar més enllà del simple fet d'explicar un partit de futbol, va crear una forma nova i diferenciada de la resta de la gent que escrivia de futbol, ja que a més d'apropar els llibres al públic més futboler, va acostar el futbol als lectors als que mai els va interessar. En un dels seus relats arribà a escriure: “Rosario Central no tiene historia. Tiene mitología”.

I d'eixe equip i d'eixa ciutat, a més d'històries de futbol, moltes d'elles fantàstiques, ens va arribar a València un jugador que va escriure el seu nom, en majúscules, en la nostra història: Mario Alberto Kempes, el MITE del València.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email