Hoy es 7 de septiembre
GRUPO PLAZA

història vcf / OPINIÓN

Nosaltres som el València

26/09/2020 - 

VALÈNCIA. El món de l'esport, fins fa relativament pocs anys, no era objecte d'es-tudi ni participava de la vida acadèmica. Afortunadament, en els darrers anys l'esport en general i el futbol en particular, com a part de l'entra-mat social, està rebent una major atenció en forma d'estudis. La sociologia de l'esport, una àrea d'estudis relativament nova en relació amb altres camps d'investigació més tradicionals, poc a poc ha anat guanyant espai i rellevància. Entre altres factors, per la cada vegada major presència del fenomen esportiu en el nostre dia a dia. Alguns dels principals temes d’investigació, en l'actualitat, es centren en les rela-cions existents entre l'esport i altres àmbits de la vida social: economia, política, globalització, educació.  Altres treballs se centren en el rol de l'esport com a generador de diferents identitats (nacionals, regionals, locals, de classe, etc.) o com a aglutinador de valors i comportaments positius (l'esport com a factor integrador) o negatius (hooliganisme, vio-lència, etc). 

Els estudis sociològics relatius als clubs de futbol de casa nostra són encara escassos, però, afortunadament, el València i el seu entorn ja poden dir que han sigut objecte d'anàlisi des d'esta disciplina acadèmi-ca. I és que el dimarts passat es va presentat el llibre “Nosaltres som el València. Futbol, poder i identitats“, escrit per Vicent Flor, sociòleg, pro-fessor universitari i actualment director de la Institució Alfons el Magnànim, a més de ser aficionat al futbol i seguidor del València. 

En este assaig, l'autor de manera amena i didàctica ens parla sobre la relació entre el futbol, les diferents identitats col·lectives i els seus vincles amb el poder, fent major èmfasi en la realitat valenciana i valen-cianista. En les seues 136 pàgines es fa un analisi de la capacitat que té el València per a unir a persones de diferents orígens i condicions baix les ales del ratpenat del seu escut. 

La força que té el futbol, com aglutinador social i el seu gran número de seguidors ha sigut utilitzat al llarg del temps pel poder, sobretot el polític i econòmic, per aconseguir majors qüotes d'influència, arribant a identificar-se determinats clubs amb tendències polítiques, ideológiques o territorials. Vicent Flor ha centrat el seu anàlisi del València CF, tenint en compter com s'ha organitzat la identitat valenciana i valencianista respecte a altres models articulats al voltant de clubs com el Madrid, el Barça o l'Athletic Club. 

Per a Flor si hi ha un club de futbol que reivindica la representació de la identitat valenciana este no és altre que el de Mestalla, ja que la resta d'equips valencians han tingut una visió i per tant una influència geogràfica més reduïda que no ha superat l'àmbit local o províncial, sense la intenció d'anar més enllà. 

En definitiva, un llibre que ve a demostrar que el futbol no és només ei-xe esport en el que juguen onze contra onze i que els clubs de fútbol,  com és el cas del València, encara que tinguen un màxim accionista, pertanyen als milions de persones que amb ells s’identifiquen. 

Per a concloure direm que este era un llibre necessari i la seua lectura és molt recomanable per a tot aquell seguidor del València, o del futbol en general, que vullga conèixer millor el que ha significat i continua sig-nificant el Valencia FC/CF en la societat valenciana en els seus 101 anys d'història.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email