Val la pena viure callat davant un sistema tirànic amb l´aficionat i que repateix una milionada entre dos equips i margina a la resta a ser una comparsa?
VALÈNCIA. Mestalla ha albergat esta temporada una mitjana d'assistència de 40.000 espectadors. Esta mitjana va caure en picat el dissabte, ja que al partit contra el Girona jugat a les 16´15 hores del dia de Reïs van assistir (xifra oficial 27.749 espectadors).
Recorde que l'endemà de conèixer-se que la Lliga tornava a posar un partit el dia de Reïs a les 16 hores per segona vegada en tres anys a Mestalla compareixia Mateu Alemany, així que li vaig preguntar per esta circumstància. La seua resposta (no en va li uneix una molt bona relació amb Tebas, i cadascun està en el seu ple dret d'escollir els seus filies i les seues fòbies) va ser defensar exactament les tésis de la lliga. "Si no es posaren estos horaris, la TV no podria retransmetre els partits i ens aniríem a uns contractes en els quals li assegure que percebríem la meitat del que cobrem ara", va dir Alemany.
I és probablement cert, s'ingressaria per drets de TV la meitat del que s'ingressa ara. I la pregunta que cal fer-se és: i a qui perjudicaria açò més, als dos grans o a la resta que ja fa anys que no poden competir amb ells, ni amb l'economia d'anglesos, alemanys i italians per a accedir a l'anomenada "classe mitjana" de jugadors"?
Perquè, posats a ser pobres, siguem feliços. Què més dóna quedar a 20 punts de Madrid i Barça o quedar a 46? Total, si ja no els vas a competir res mai. Almenys recuperem horaris còmodes per a la gent i cuidem al soci i a l´aficionat. A Anglaterra, el Liverpool retorna 50 Lliures per cada samarreta comprada i serigrafiada amb el nom de Coutinho. Imaginen-se eixa mesura a Espanya, impossible.
I aprofundint en el tema Coutinho, el Barça s'ha gastat per a reforçar-se 160 milions d'Euros en un futbolista només per a jugar la Lliga i la Copa (Champions no pot). El València CF ha d'anar-se per a reforçar-se a per una cessió d'un descart de l'Atlètic de Madrid. El València ha de fer equilibrismes per a jugar amb el Fair Play financer de la Lliga, el mateix que li permet al Barcelona que la massa salarial de la seua plantilla represente el 84% del seu pressupost. Però cal seguir sostenint este sistema: genuflexos, humiliats, entregats i calladets.
Perquè este sistema, té la Lliga espanyola com a segon plat. El vertader objectiu d'este sistema és que Barcelona i Reial Madrid puguen ser els més potents a Europa davant els seus rivals (per això Tebas va eixir com una fera este estiu quan el PSG li va alçar a Neymar al Barcelona). Eixa és l'autèntica fí d´este sistema que els clubs alimenten per una misèria i una almoina per a ser els comparses d'una pantomima de campionat com l'espanyol, excusa necessària per a fortificar cada dia més la figura dels dos grans.
Val la pena viure agenollat davant açò? A vostè, no. Al dirigent que sap que el dia que qüestione este sistema el van a moldre a bastonades des de les ràdios i les TV nacionals, si li renda. Perquè en el fons estem en l'època dels dirigents més mediocres de la història del futbol espanyol (no hi ha més que vore a qui trien de presidents en LFP i RFEF). I com els mediocres que són, li tenen pànic als pals des de Madrid. Així que, calladets i amb el culet calentet (a l'hivern, i fresquet a l'estiu, quan a tu et calcen un partit a la solana a Mestalla a l'estiu a les quatre de la vesprada) en el seu seient de la llotja de l'estadi del teu equip.
El tema està fotut, perquè amb la inacció dels actuals dirigents del futbol espanyol està tot "atado y bien atado", que diria aquell. I per a acabar, els deixe una mostra a manera de reflexió. A la TV que té els drets de la Lliga, li van faltar segons per a traure el vídeo de Dani Parejo parlant amb l'assistent de Fernández Borbalán en el descans del partit davant el Girona pel clar penal no xiulat en la primera part. Parejo "va exercir" de capità i va intentar pressionar al trio arbitral en el túnel de vestidors, lloc en el qual ara, la TV que disposa dels drets de la Lliga pot situar una càmera. Els comentaris (inclossos els del propi Pablo Machín) sobre la pressió del col·legiat per a xiular el penal sobre Gayà, va ser instantània i m'atreviria a dir que unànime...
I ara jo pregunte: Quan hem vist/vorem que eixa mateixa TV traga algun vídeo del descans en un túnel de vestidors de Ramos, o de CR7 o de Piqué, o de Luis Suárez fent exactament el mateix? Qui queda com que pressiona als àrbitres és el València, perquè és el que s'ensenya a tota Espanya. L´altra part, com se li oculta a tota Espanya, no existeix.
El que s'ha dit, el sistema està "atado y bien atado".
PD: un altre dia ja parlarem sobre si es ven millor i per més diners una lliga coral i en la qual diversos equips puguen competir fins a quasi el final, o una altra basada en dos jugadors i dos equips.