GRUPO PLAZA

Josep Maria Catalunya, president de la Fundació per la Pilota Valenciana

"El jugador de pilota necessita un estatus especial"

Josep Maria Catalunya, president de la Fundació per la Pilota Valenciana, reclama modificar la consideració del pilotari d’elit i explica els motius pels quals les lligues professionals no estan jugant-se a porta tancada. "Hi ha plataformes audiovisuals interessades en la pilota", anuncia

20/02/2021 - 

VALÈNCIA. Per què no estan disputant-se les lligues de pilota professional a porta tancada com sí estan fent-ho les daltres esports professionals?

La Fundació per la Pilota Valenciana, la qual fa quatre anys que està encarregant-se de tindre pilotaris professionals amb contracte i seguretat social, encara no s’ha distingit de la resta d’esports d’àmbit autonòmic. Quan la mesa interdepartamental de la Generalitat consensua el decret per a evitar l’extensió de la pandèmia no es distingeix entre l’esport professional i no professional, s’inclou tot l’esport autonòmic en el mateix paràgraf i només s’autoritza les competicions nacionals. Tot el món de fora de la pilota pensa que la pilota és un esport d’àmbit autonòmic, però la realitat és que per a la pilota professional l’àmbit autonòmic és l’àmbit nacional. De fet, el següent escaló en la pilota després dels campionats com la Lliga ja són els campionats internacionals. Havíem d’haver-ho treballat entre la primera i la segona onada, és cert, però no pensàvem que tindríem una onada tan forta. Quan hem volgut reaccionar ja estava preparat el decret. El nostre objectiu ara és traslladar a tots els estaments que el jugador de pilota necessita un estatus especial.

Per què lestiu passat, després de la primera onada de la pandèmia, la pilota professional sí va ser un dels primers esports que van tornar?

Després de la primera onada, quan es va obrir la mà per a tornar a l’activitat, es van posar una sèrie de requisits amb els quals complíem perfectament: l’aforament de les instal·lacions, la distància de seguretat, que no hi haguera contacte físic… En esta última onada, amb cent morts diaris, era molt difícil fer excepcions perquè la societat no ho haguera entés. Els hostalers, els gimnasos, eren molts llocs els que també estaven esperant per a poder obrir. En estiu vam obrir primer a porta tancada i després amb públic. Amb la següent onada tornàrem a la porta tancada. Ara, amb esta normativa amb la qual tots els esports queden suspesos excepte els d’àmbit nacional no teníem com fer valdre la consideració d’esportista d’elit dels nostres jugadors, perquè el nostre àmbit nacional és l’autonòmic.

La solució passa per la creació deixe estatut especial per a la figura del pilotari professional?

Vam fer arribar a la direcció general d’esports una carta per al conseller Vicent Marzà. Ens van dir que sí, que teníem raó. Des de Sanitat ens van dir que, quan es rebaixaren els contagis de la pandèmia seria el moment de començar a parlar d’eixa consideració especial de la pilota professional.

Com s’explica que els jugadors puguen entrenar en un trinquet a porta tancada i no puguen jugar una partida a porta tancada?

A molts jugadors els hem hagut de fer un certificat justificant que tenen una nòmina i són professionals per a poder entrenar. En alguns llocs han comparegut les forces públiques en vore el trinquet obert per a dir als jugadors que no podien entrenar. Han hagut de justificar que són professionals i que, per tant, és la seua faena.

En març tornarà la pilota professional?

No ho podem dir al cent per cent, però si van baixant els contagis i la incidència de la pandèmia, creiem que a partir del 2 de març podrem tornar. En una primera fase amb partides sense públic, després amb públic i amb les restriccions que se’ns imposen.

I com es disputaran les lligues?

Amb dues jornades per setmana. Una jornada entre dimarts, dimecres i dijous i una altra entre divendres, dissabte i diumenge. Els jugadors poden suportar-ho perfectament, no se’ls "apreta" massa. El que passa és que això afectarà la suspensió del dia a dia en molts trinquets. Costarà molt que torne. Hi ha una retracció de la gent que va al trinquet. La gent que tradicionalment va molt al trinquet, amb una mitjana superior als seixanta anys, estava deixant d'anar per por o per recomanació familiar per evitar contagis. Això ha fet que tinguem que plantejar-se una sèrie de mesures que prompte anunciarem per a facilitar que aquella gent que no vaja al trinquet puga des de casa vore partides. No només la d’À Punt, a la qual estem molt agraïts. Estem intentant que hi haja més partides retransmesses. Molt prompte anunciarem que hi haurà més pilota en els mitjans audiovisuals. Encara no està tancat, però hi ha plataformes interessades.

El retràs de les lligues compromet la resta de la temporada?

No. Si aconseguim traure totes les jornades de les lligues a finals d’abril només caldrà comprimir un mes. Estava previst descansar en Pasqua, però els jugadors tenen fam de jugar i no serà una barbaritat comprimir les jornades. Després la Copa, l’Individual… Estem preparant el calendari perquè no siga molt ajustat. Ho traurem bé. Hi ha espai.

Quants jugadors estan en nòmina de la Fundació?

Ho hem ampliat. Teníem 22 i enguany, després de l’ajuda de la Fundación Trinidad Alfonso en la Copa 2, intentarem fer la Lliga 2 i tindre 40 jugadors en nòmina.

En quina situació estan actualment els jugadors en nòmina?

En ERTO parcial. Ampliarem fins al dia 2 de març i començarem a rescatar-los per a l’activitat normal.

I la resta de jugadors, els que no tenen nòmina, en quina situació es troben?

El que no té nòmina no té res. La Lliga 2 i la Copa 2 s’han de fer, d’altra manera molts es plantejaran per què seguir en la pilota. Hem d’intentar que tinguen una seguida. Una altra cosa és el jornal que puguem pagar-los. Hi haurà un rànquing, com en altres esports, però esperem que tinguen un jornal decent a sumar al del dia a dia quan torne.

I quan tornarà el dia a dia? En estiu?

Abans. Estem parlant amb els ajuntaments que són propietaris de trinquets i amb els propietaris particulars per anar tots de la mà: trinqueter, Fundació i ajuntaments. Estem preparant convenis per què cadascú pose la part que correspon. La Fundació els jugadors, els campionats… Els ajuntaments el manteniment del trinquet i el trinqueter ja no haurà de dependre de l’entrada i les postures d’una partida a la setmana. Volem un acord i anar tots de la mà.

Bankia, un dels grans patrocinadors de la pilota professional, està en procés de fusió amb CaixaBank. Amb la nova entitat seguiran els compromisos amb la pilota?

Per les notícies que tenim, hi ha dos aspectes en els quals participava Bankia amb els quals CaixaBank serà molt respectuosa: la música i la pilota. Tot el que està fent-se en la música i la pilota tenen intenció de mantenir-ho. Hem llançat els contactes i esperem que ens contesten per assegurar-se, almenys, que aguanten el que tenen ara.

En estiu va compartir partida en el trinquet de Benissa amb el ministre de Cultura y Deportes, el valencià José Manuel Rodríguez Uribes. De què van parlar?

Del reconeixement dels pilotaris en l’esport professional i de l’IVA. Estem sotmesos a l’IVA general en totes les nostres activitats i som una Fundació sense ànim de lucre. Volem, igual que ho han demanat les bandes de música i altres activitats espanyoles, un tracte especial de l’IVA. El ministre va dir que intentaria ajudar-nos.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email