Fins a cinc partides es podran vore este cap de setmana en directe des de diferents canals i plataformes audiovisuals gràcies a una ambiciosa aposta del trinquet per expandir la seua difusió
VALÈNCIA. Una vegada més, la tecnologia allarga la mà a la pilota, necessitada de noves i amples finestres per les quals deixar-se vore. Així, mentre la represa de les lligues professionals el passat dimecres es va celebrar en la més absoluta invisibilitat (les partides es van disputar a Pelayo i el Genovés a porta tancada, sense cap classe de retransmissió), el trinquet es prepara per a fer un salt audiovisual de dimensions inèdites en les pròximes hores. Un canvi de paradigma que obre atractives portes i també alguns interrogants.
El cas és que fins a cinc partides es podran disfrutar en directe per televisió (o per qualsevol pantalla) este cap de setmana. Una fita inimaginable fa només uns anys, quan RTVV descansava en pau i el trinquet era una espècie extinta en els mitjans audiovisuals valencians. De fet, fins a la posada en marxa d’À Punt Mèdia, la pilota va haver-hi de rascar-se la butxaca (de forma directa o indirecta) per a retransmetre les grans partides i les finals dels tornejos més emblemàtics en els canals privats d’àmbit local i autonòmic. Una situació radicalment oposada a l’actual, en la qual la Fundació per la Pilota Valenciana, entitat gestora de la pilota professional, ingressa anualment una quantitat fixa més variables per la cessió dels drets d'imatge de les seues partides. Els temps han canviat.
Amb tot i amb l’escala encara buida per frenar l’expansió de la pandèmia, el cartell mediàtic de pilota per a la jornada de hui i demà és històric. El dissabte a la vesprada, À Punt Mèdia oferirà per la seua televisió el duel de la Lliga de raspall entre els equips del Genovés i Xeraco (17.45 h.). Serà en la ja consolidada partida que el canal autonòmic emet cada setmana. El diumenge, per contra, arribaran les novetats. Ho faran amb l’estrena de Proximia, una plataforma de contingut audiovisual de pagament en la qual es retransmetran en directe quatre partides de la Lliga d’escala i corda (amb possibilitat de tornar-les a vore després a la carta). D’esta manera, els aficionats que es subscriguen a este nou canal (vora 10 euros al mes) tindran al seu abast les partides entre Dénia i Almussafes (11.00 h), la Pobla de Vallbona i Vila-real (12.45 h), Montserrat i Murla (16.30 h), Pedreguer i Benidorm (18.30 h). Per a les pròximes dates, Proximia té previst emetre en directe dues partides de pilota professional cada cap de setmana, amb opció de variar la programació segons la demanda del consumidor. Al cap i a la fi, esta plataforma audiovisual funcionarà com una mena de Netflix o HBO, només que en lloc de sèries i pel·lícules el seu catàleg estarà ple de partides i continguts vinculats a la pilota.
Per si no n'hi hagués prou, en paral·lel a la de Proximia, la plataforma la LaLiga Sports TV (un servei lliure de transmissió) també emetrà una partida cada setmana. Demà serà una de la Lliga d’escala i corda, la que enfronta els equips de La Pobla de Vallbona i Vila-real (12.45 h). Mitjançant este espai, impulsat per LaLiga, presidida per Javier Tebas, amb l’objectiu de recolzar esports minoritaris com ara el bàdminton o el pàdel, la pilota podrà arribar a un públic fins ara desconegut, un nou mercat d’àmbit estatal amb milions de potencials espectadors i usuaris.
Per acabar-ho d’adobar, la Fundació per la Pilota Valenciana també està treballant per arribar amb força al mercat llatinoamericà, on és coneguda l’afició per la pilota basca. Països com ara Mèxic tenen milers de seguidors al frontó i fins a ells es vol apropar l’espectacle de la pilota mitjançant nous canals. Un innovador camí per a globalitzar el trinquet que suposa, també, plantejar alguns canvis en la forma de presentar l’esport. Per exemple, es baralla introduir narracions i comentaris de les partides en castellà per tal d’arribar a nous perfils d’espectadors.
Tota està revolució audiovisual es sustenta en l’acord que ha signat la Fundació per la Pilota Valenciana amb Polarys, l’empresa productora que ha adquirit la cessió dels drets d'imatge de les partides professionals i la qual s’ha compromés a fer realitat estos projectes, dels quals s’espera un retorn econòmic notable que possibilite la contractació de més pilotaris i una millora de les seues remuneracions.
Tanmateix, el repte d’este salt audiovisual és tan ambiciós que genera nous interrogants. Un d’ells és, per exemple, conéixer la quantitat real i concreta d’usuaris que es subscriuran a esta nova plataforma que, per primera vegada, oferirà pilota de pagament. Fins ara s’havien emés partides en “streaming”, però sempre de manera gratuïta per a l’espectador, així que no hi ha precedents sobre la reacció del públic davant esta oferta. Una altra incògnita és l’impacte que tindrà la pilota fora de les nostres fronteres (les valencianes) i si serà capaç d’atraure nous patrocinadors que facen viable este transformador model audiovisual per a un esport que, hui per hui, encara lluita per explicar-se i atraure l’atenció dels propis valencians. Per últim, i no menys important, també hi ha expectació per descobrir com es voran les partides, com es servirà l’espectacle al televident. Hi haurà una nova narrativa visual o es mantindran les retransmissions amb un format més tradicional?
En este punt cal recordar i recalcar els històrics problemes que la pilota ha patit i arrossegat amb la xicoteta pantalla. El trinquet és un espai ple de màgia, però amaga severes dificultats per a televisar les partides sense que cap dels elements més importants del joc es perden pel camí. La forma de la canxa (una mena de caixa estreta i allargada), la dinàmica del joc, la mida de la pilota i els colors emblanquinats de les muralles dificulten la tasca dels realitzadors i ajuden a marejar l’espectador, sobretot si no coneix l’esport. Res comparable amb les plàcides retransmissions del futbol o el tenis. Per estos motius fa uns anys els trinquets es van pintar de blau, les pilotes de blanc i els frontons se'n van envidrar. Un intent per fer més agraïdes les retransmissions de les partides de pilota que va caure en l’oblit amb el fos a negre de RTVV.
Comptat i debatut, només cal esperar per a comprovar si este pas endavant de la pilota cap a la multipantalla, l’aposta pels nous formats de consum, els nous públics i els nous escenaris és ferm, efectiu i serveix per a amplificar la seua difusió i diversificar els seus recursos. Siga com siga, que ningú perda mai de vista la pilota.