GRUPO PLAZA

opinió vcf

Més que VAR, barra lliure per a dos

Tinc la sospita que per als de sempre el VAR va ser un gran invent, i per a la resta no va a canviar en essència les coses. Quan els grans, per boca dels seus portaveus, han avivat el debat del vídeo arbitratge, i les institucions que han abocat el futbol espanyol al duopoli decideixen aprovar-lo, digueu-me desconfiat, però jo crec que açò més que un VAR va a ser una barra lliure per a dos. 

1/05/2018 - 

VALÈNCIA. Existeixen certes tasques en la vida àrdues però poc reconegudes. Si a més et toca a tu -amic lector- realitzar una d'estes, sabràs al que em referisc. Aguantar a una veïna tafanera, a un amic "totho" en el grup (diminutiu de "tot ho sap", d'eixos que senten càtedra en temes tan diversos com l'economia mundial o la celulitis de Belén Esteban), traure a passejar al gos a la nit a l'hivern o callar en nadal davant el cunyat de torn o la sogra que creu cuinar com els àngels i els seus guisats difícilment podrien ser digerits per l'estómac del gran Sarlaac allà en el pou de Carkoon (tontà esta última solament per als molt frikis de Star Wars), són tasques que mereixerien -com poc- una subvenció estatal.

A mi em toca una d'eixes tasques poc reconegudes i dura, molt dura. Tinc al meu costat un estalejador professional. D'eixos als quals per molt que els demostres amb arguments que el seu raonament no se sosté, decideixen que allò de donar el braç a torçar no va amb ells. El nom del xicón és el de Salva Folgado, i en el seu últim deliri l'ha donat per imaginar un futbol idíl·lic la temporada que ve amb la implantació del famós VAR. Segons el seu encabotament, s'acabarà la injustícia arbitral i es diluirà la polèmica. Amb el VAR tots serem conciutadans de la casa de gominola en el carrer de la piruleta...

Sóc el patidor encarregat de recordar que l'any que ve el VAR no va fer una altra cosa que no siga multiplicar els problemes i afavorir als grans. Si no fóra així, ja hagueren començat les seues respectives trinxeres mediàtiques a denunciar l'atrocitat de la implantació d´eixe sistema. Valga com a exemple més clar que amb el VAR el València CF no haguera passat probablement del 0-0 davant l´Eibar tot i les dos jugades polèmiques que desencertadament va dictaminar Jaime Latre.

Vist l'ús que li la van a donar al VAR, la jugada del possible penal sobre Carlos Soler no té obligació cap d'esmena perquè es deixa al criteri del col·legiat de camp i del que posseeix la imatge de televisió el consultar-la si la consideren dubtosa. I pot ser que el col·legiat no dubte a Mestalla, però sí dubte en dos estadis amb molta capacitat a la gradería. M'entenen el que els vull dir, veritat?

Vaig més enllà, la jugada que no té discussió és la del gol mal anul·lat a Simone Zaza. L'italià estava en posició correcta quan rep i bat Yoel i Jaime Latre anul·la de manera incorrecta el gol. Bé, doncs amb el VAR, tampoc haguera pujat el gol al marcador atès que en el moment en què l'assistent alça la banderola, la jugada queda anul·lada i no té possibilitat de rectificació.

Dit d'una altra manera: feta la llei, fet el parany. Si tu ataques davant determinat equip, l'assistent pot alçar davant el més mínim dubte i encerte o no encerte el VAR no tindrà capacitat per a revertir la situació d'injustícia creada. No obstant açò, si determinat equip (imaginat un qualsevol que tu penses) ataca en la teua porteria i l'assistent no alça davant el dubte, ací el VAR si que pot "tirar una mà davant l'error".

Encara ningú ha aclarit si la decisió de parar la pren el col·legiat de camp o li la comuniquen des del control de realització. Encara ningú ha aclarit que es farà amb el temps de partit quan es pare a mirar el VAR. Es para al cronòmetre, es mira el VAR, i es reprèn? O es mira el VAR, l'àrbitre calcula i després dona sis, set, vuit o més minuts d'afegit? A tot açò, conten vostés amb un mínim d'un minut perquè qualsevol realitzador (i depèn les càmeres que hi haja en l'estadi, que això es deixa en mans de la televisió que retransmeta el partit), edite una jugada i la puga vore l'àrbitre. El canyaret la pròxima temporada va ser graciós.

Em dóna a mi que per als de sempre el VAR va ser un gran invent, i per a la resta no va a canviar en essència les coses. Quan els grans, per boca dels seus portaveus, han avivat el debat del vídeo arbitratge, i les institucions que han abocat el futbol espanyol al duopoli decideixen aprovar-lo, digueu-me desconfiat, però jo crec que açò més que un VAR va a ser una barra lliure per a dos. 

Com cantaven els Hombres G quan un servidor era jove...

En este bar todos somos amigos de verdad
No lo pienses más! visita nuestro bar

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email