GRUPO PLAZA

opinión pd / OPINIÓN

El conte xinés

10/10/2020 - 

VALÈNCIA.  "Un cuento chino" és, a banda del títol d'una comèdia dramàtica escrita i dirigida per Sebastián Borensztein i protagonitzada per Ricardo Darín i Ignacio Huang, una expressió que la Real Academia Espanyola defineix com una mentida, enginyosa, elaborada, adornada i disfressada d'artificis amb la finalitat de resultar més creïble.

Al voltant de la procedència d'esta expressió hi ha diferents teories. Una d'elles fa referència al viatge que el comerciant venecià Marco Polo va fer al s. XIII a la Xina seguint la ruta dela seda. Allí va viure durant més de 20 anys i va treballar per a l'emperador xinès. Quan va tornar a Venècia, en plena guerra contra Gènova, va ser capturat i a la presó va conèixer a Rustichello de Pisa, qui va escriure les seues aventures i viatges a El llibre de les meravelles”. El que es comptava al llibre era tan extraordinari que alguns no ho van creure, motiu pel qual començaren a nomenar-lo conte xinès”.

A Cuba tenen una altra teoria sobre l'origen d'esta expressió.  Al s. XIX alguns espanyols que es dedicaven al tràfic d'esclaus africans, van haver de deixar de fer-ho a causa de les pressions internacionals.  Per a solventar la demanda de mà d'obra que es necessitava a l'illa caribenya, van anar a la Xina. Allí van prometre casa, treball i menjar a molts treballadors en situacions difícils, així que molts van acceptar i es van embarcar cap a Cuba. El que no sabien és que al contracte que havien signat, escrit únicament en castellà, no figurava cap d'estes promeses i quan van arribar a l'illa es van adonar que els havien enganyat.

Molts aficionats del València en estos últims mesos estan vivint, en primera persona, algo semblant al que els treballadors xinesos arribats a Cuba sentiren, i és que cada dia que passa pareix més clar que tot el que semblava que s'havia signat, en el moment de la venda del club de Mestalla, no ha deixat de ser més que un gran conte xinés. Un enorme engany, molt enginyós, súper elaborat, adornat i disfressat d'artificis amb la finalitat de resultar totalment creïble. A més, este conte ha tingut l'ajuda i la col·laboració inestimable de personatges d'ací i de Singapur que, com en la pel·lícula protagonitzada per Ricardo Darín, li han donat per moments un to de comèdia a este gran esperpent i que ara, vistes les mans en les que recau la gestió del club, pot acabar en drama.

Pel bé de l'entitat esperem que està gran farsa acabe prompte i que els vertaders valencianistes pogam recuperar el nostre club, segrestat i ocupat des de la seua nefasta venda.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email